Alapvető rezsitrükkök kijárási korlát idejére: így kerüld el a gigacsekket

Pénzcentrum2020. április 3. 19:01

Bele sem gondolunk, hogy mennyivel több energiát kell fogyasztani azzal, hogy az ember nem mozdul ki otthonról. Pedig az órák pörögnek, a csekkek pedig jönnek. Most összeszedtünk néhány tippet, amivel csökkentheted az rezsit a kijárási korlátozás alatt.

Sokan már harmadik hete otthonról űzik az ipart Magyarországon: akik megtehetik, hogy home office-ban legyenek, szinte ki sem mozdulnak otthonról, csak ha nagyon muszáj. Azt korábban már összeszedtük a Pénzcentrumon, hogy min mennyit lehet spórolni, ha nem mész sehová, ám arról is érdemes szót ejteni, hogy az otthoni meló hozományaként bizonyos költségek igencsak elszállhatnak - igen, a rezsiről van szó.

Rengetegen bele sem gondolnak, hogy mennyivel több energiát kell fogyasztani azzal, hogy az ember nem mozdul ki. A munka, a sütés-főzés és a lakás hőmérsékletének szintentartása mind-mind pörgeti az órát. Mutatunk pár tippet, amelyekkel kicsit lejjebb tudod faragni a csekkek végösszegét!

Gondold meg, kell-e főzni

Ha huzamosabb ideig otthon vagy, akkor valószínűleg többet főzöl magadra. De a konyhai ténykedés eléggé megdobja a háztartás energiafelhasználását. Joe Richardson, a Bulb Green Energy ügyvezető igazgatója ennek kapcsán azt javasolja, hogy sok kis adag helyett próbálj meg ritkábban, de több ételt készíteni, ami tovább elég. A szakember szerint ezzel nem csak a főzésre fordított áramot, gázt lehet megspórolni, de a mosogatásra elhasznált energia is kevesebb.

Arra is figyelni kell, hogy mielőtt elrakod az ételt, hagyd rendesen kihűlni: ugyanis ha túl melegen teszed a hűtőbe, megemelkedik benne a hőmérséklet, és csak komoly áramfogyasztás árán hűl le ismét a megfelelő hőmérsékletre.

Emellett a megfelelő méretű edény és a megfelelő méretű főzőlap használata csökkenti az étel felmelegítéséhez szükséges időt és energiát

- tette hozzá Joe Richardson az Independentnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kijárási korlátozás a szakértők szerint jó esély lehet arra is, hogy egy kicsit magadba nézz, és elgondolkodj azon, mire mennyi energiát használsz el. Tartsd észben az általad elhasznált az energia árát (például a régi számlák alapján), így egy idő után már automatikusan arra fogsz koncentrálni, hogy miképpen lehetne lejjebb faragni a felhasznált mennyiségből.

Például a termosztátot is lejjebb csavarhatod 1-2 fokkal, és csak akkor kapcsolj lámpát, ha az feltétlenül szükséges.

Észrevétlenül pörög az óra

Steve Buckley, a Loop energetikai tanácsadócég vezetője szerint érdemes egy kis időt szánni arra, hogy minden olyan elektronikai cikket kiiktatni, ami fölöslegesen megy. Ilyen például a nem használt monitor, az üresen álló hűtő, fagyasztó, vagy éppen a készenlétben álló tévé.

Ezt a háttér-energiafelhasználást fantomterhelésnek nevezzük, mert az energia láthatatlanul elvész, anélkül, hogy a felhasználók észrevennék. A Loop adatai szerint az Egyesült Királyságban egy háztartás átlagosan 140 fontot (58 ezer forintot) veszteget el a fantomterhelések miatt évente évente

- mondta a szakember.

Címkék:
otthon, rezsi, koronavírus, energiafogyasztás, csekkek, koronavírus-járvány, kijárási korlátozás, green go,