Tisztifőorvos: a tesztelés sem garancia semmire

Pénzcentrum2020. március 30. 11:20

108 egészségügyi intézmény élére neveztek ki kórházigazgatót, Müller Cecília szerint pedig a tesztelés nem garancia semmire, sőt néha hamis biztonságérzetet ad.

108 egészségügyi intézmény élére neveztek ki kórházigazgatót, mondta el dr. Halmos György országos kórházparancsnok az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A következő időszakban az adatok validálása rendkívül fontos, ezen emberéletek múlhatnak - mondta el Halmosi. Orvostszakmai kérdésekben nem hozhatnak döntést, a fő feladatuk az kórházparancsnokoknak, hogy a készlethiányt pótolják.

Fontos továbbá, hogy a járványügyi szabályok betartásra kerüljenek. Az sem titok, hogy az elmúlt időszakban néhány eszköz nem oda került, ahova kerülnie kellett volna. Ez is kiemelt szempontot képez az kórházparancsnokok működése során. A kórház vezetői a vagyonbiztonság és a járványügyi szabályok terén kötelesek egyeztetni a kórházparancsnokokkal.

Tisztifőorvos: a teszt hamis biztonságérzetet adhat

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy a ma reggel bejelentett két elhunyt beteg idős volt, és volt más krónikus betegségük is. A tisztifőorvos szerint még mindig nem alakult ki gócpont Magyarországon, hozzátette: a kijárási korlátozások szolgálják a járvány terjedésének lelassítását. Fontos, hogy a korlátozásokat mindenki tartsa be - húzta alá.

A fertőzések számának növekedése "természetes", hiszen cseppfertőzéssel terjed a vírus, de a tisztifőorvos szerint, de a szabályok betartásával lassítható a terjedés. A kijárási korlátozás mindenki számára egy fokozott terhelést jelent, amivel a hatóságok tisztában vannak, de ez kell ahhoz, hogy a járvány terjedését korlátozzuk. Robbanásszerű terjedés nem következett be mindeddig, ez is annak köszönhető, hogy a magyarok együttműködnek a hatóságokkal.

A tesztek kapcsán Müller Cecília elmondta, sokféle teszt kering a világban, jórészük bevizsgálatlan, hiszen maga a járvány kényszerítette ki a kifejlesztésüket. Az NNK-ban és a 7 kijelölt laboratóriumban a vírus jelenlétét kimutatását szolgáló teszteket végeznek, ehhez az kell, hogy a vírus kellő számban legyen jelen az orr- iletve garatmintában. Ez alapján a fertőzöttség megállapítható, de prognózist nem tudnak felállítani, nem lehet megmondani, hogy a lappangási idő alatt milyen helyzet alakul ki a fertőződött szervezetében.

A másik teszt mégbizonytalanabb: azzal az ellenanyagot mutatják ki a vérből, ami bizonyítéka annak, hogy az illető szervezetében jelen van, vagy volt a kór. Ennek is megvannak a korlátaia tisztifőorvos szerint. A laborvizsgálatok elvégzése orvosszakértői kérdés, ha valakinek panasza van, vagy érintkezett fertőzöttel, akkor továbbra is hívja telefonon a háziorvost, ekkor dől el, gyanús-e a beteg állapota.

A laboratóriumi vizsgálat mindig aktuális állapotot tükröz, ezért sokszor hamis biztonságérzetet is kelthet abban, aki negatív eredményt kapott, "de semmi nem zárja ki", hogy az illető később nem betegszik meg.

A mentő azokban az esetekben megy mintát venni, ha a háziorvos ezt kéri - mondta el a kérdésre válaszul Müller Cecília. A szolgálat 55 mentőkocsival végzi ezt a mintavételt. A háziorvosok több esetben kérnek mintát, mint korábban. Az esetek nagy részében 24 órán belül odaérnek a mentősök - vagy gyorstesztre kerül sor, vagy légúri vizsgálatra.

Türelmet kérünk, ez nem egy sürgős beavatkozás

- mondta el Müller Cecília. A gyorsteszt mintavételhez nincs semmilyen előírás, de az orrból és a garatból történő mintavétel előtt nem lehet sem enni, sem inni semmit. A magánlaborokban végzett tesztek a laboratórium felelőssége és kötelessége, a vizsgálatok eredménye nem számít bele az ismertetett számokba - mondta egy másik kérdésre.

Folyamatban van az egészsgügyi intézmények felkészítése, egy megbetegedett sem maradhat ellátatlanul, ezért folyamatosan bővítik a kapacitásokat - mondta Müller Cecília. Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta,

15 fertőzött szorul intenzív ellátásra a magyar kórházakban.

Egy másik kérdésre válaszolva a tisztifőorvos ismertette: minden korosztályból kerültek ki fertőzöttek gyermekek, fiatalok, idősek is vannak a fertőzöttek között. A védőeszközök elosztásakor van egy prioritási sorrend: az egészségügyi dolgozók prioritást élveznek, azokon is belül főleg a koronavírusos betegekkel közvetlenül érintkezők - mondta el a tisztifőorvos a kérdésre válaszul. Mindenki számára fontos a védelem az egészségügyben, őket követik azok, akik nem tudnak otthonról dolgozni, naponta dolgoznak emberek között - például a postások.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Büntetik a szabálysértőket a rendőrök

Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette: Magyarország csatlakozik az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. Ez azt jelenti, hogy az EU felhalmozza a védekezéshez szükséges eszközöket. A kijárási korlátozásokhoz fűződő feladatokat a rendőrség végrehajtja: a visszajelzések szerint sokan üdvözlik a rendőrségi jelenlétet a közterületeken, de 739 rendőri intézkedést foganatosítottak a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben. 15 főt megbüntettek a helyszínen, 79 fő ellen szabálysértési feljelentést tettek.

9037 esetben rendetej el hatósági házikarantént, eddig a rendőrök 57 ezer esetben ellenőrizték ezt. Kérdésre válaszolva a rendőrezredes elmondta, hogy egyelőre nem vizsgálják felül a nyitvatartási és a vásárlási időkorlátokat.

Szintén kérdésre válaszolva Kiss ismertette: hogy a rendőrök a törvény adta keretek között szabnak ki bírságot, vagy indítanak eljárást a szabálysértők ellen.

Sokan azt állítják a karanténban, hogy a rendőrök már nem mennek ellenőrizni őket. Kiss erre válaszul kifejtette, hogy a rendőrség továbbra is ellátja a feladatát, de az önkéntes jogkövetés elvárt. Azt mondta:

Nem azért kell az otthonainkban tartózkodni, mert a rendőrség azt ellenőrzi.

Magyarországon is gyártják a maszkokat - mondta el Kiss Róbert. Törökországból 6,6 millió maszkhoz elég anyag érkezett, a büntetés-végrehajtási intézményekben folyamatosan zajlik a gyártás, a napi kapacitás 33 ezer maszk legyártásához elég.

A Pénzcentrum az alábbi kérdéseket juttatta el az operatív törzshöz a tájékoztató előtt:

Kistelepüléseken a gyógyszertárak rövidebb nyitvatartása miatt a 65 év alatti dolgozók, hogyan oldják a vásárlást, ha hétköznap csak munkaidőben mehetnének, szombaton pedig éppen a 65 év felettiek fenntartott idősávban? Hogyan oldják meg a gyógyszerkiváltást az időseket ellátó önkormányzati dolgozók, szociális gondozók és falugondnokok, akik csak a délelőtti időszakban szeretnék kiváltani a rájuk bízott betegek gyógyszereit?

Számíthatnak-e arra a patikai dolgozók, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel a gyógyszertárak nyitvatartását könnyebben lehessen módosítani? Mivel a boltokkal ellentétben ellátásra kötelezettek, ezt jelen helyzetben nem tehetik meg, viszont a kijárási korlátozás indokolná, hogy például egyik nap délelőtti, másik nap délutáni nyitvatartásra álljanak át.

(Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi)

Címkék:
biztosítás, koronavírus, sajtótájékoztató, koronavírus-járvány, operatív törzs, magánlabor,