A koronavírus miatt egyre népszerűbb a végrendelkezés: jobb a békesség?

Pénzcentrum2020. március 30. 22:00

A koronavírus-járvány óta egyre több vagyonos ember keresi fel ügyvédjét végrendelet készítéssel kapcsolatban. A többség általában halogatni szokta ezt, ám úgy fest ez is változóban van.

A Financial Times cikke szerint az idősebb vagyonos ügyfeleik egyre gyakrabban és egyre többen érdeklődnek a végrendelet, az életbiztosítás és az örökösödési adó részletei kapcsán.

A brit Law Society adatai szerint néhány jogi cégnél a munka az elmúlt hetekben a duplájára nőtt, mivel sokan igyekeznek rendbe tenni pénzügyi dolgaikat. Ezeken belül is a végrendelet az egyik olyan terület, ami a koronavírus miatt most előtérbe került.
A becslések szerint a brit felnőttek több mint felének nincs végakarata, a helyzetet pedig nehezíti, hogy idősek az egymástól való kellő távolság betartása miatt nehezebben is tudják elintézni ezt.

Angliában és Walesben a végrendelet formai követelményei közé tartozik, hogy írásban kell lennie, a végrendelkezőnek két tanú jelenlétében alá kell írnia (vagy az örökbehagyó által megjelölt más személy), ahogyan maguknak a tanúknak is.

Az ügyvédi irodák tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben több idős ügyfél is kockáztatta saját egészségét, és elhagyva otthona biztonságát felkereste ügyvédjét, hogy végrendeletet írhasson.

A jogi irodákat tömörítő szervezet elmondása szerint már kérték a kormányt, hogy átmenetileg enyhítsenek a végrendelkezés szabályain, és ne kelljen feltétlenül fizikailag is jelen lenni az aláíráskor minden félnek, így például elegendő lehetne az is, ha csak egy tanú írja alá a dokumentumot, vagy a digitális aláírás is működhetne. Egyre több olyan cég is van már a piacon,a mely online végrendelkezést hirdet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az életbiztosítások iránt is megugrott a kereslet, sokan azt hiszik, hogy ha megkötik a biztosítást, akkor az holnaptól már fizet is, holott egy ilyen biztosításnak legalább 2-3 hónap kell, mire kifizetést tud teljesíteni. Sokan az örökösödési adó kifizetése miatt érdeklődnek arról, miképpen lehetne a biztosítást felhasználni ennek kifizetésére.

Címkék:
végrendelkezés, ügyvéd, koronavírus, végrendelet, végakarat, koronavírus-járvány,