Elszigetelődött magyar csoportok úszhatják meg a koronavírust: így védekeznek

HelloVidék2020. március 25. 08:14

Önkéntes házi karanténba vonultak a somogyvámosi Krina-völgy lakói. Ahogy fogalmaztak, "olyan most az életük, mint a parlagon hagyott föld, ami látszólag kiesik a termelésből annak érdekében, hogy frissüljön és bizonyos idő elteltével sokkal bővebben teremjen". A javarészt önellátó közösség egyfajta "lelki elvonulásként" tekint a kialakult járványügyi helyzetre, de közben teljesen át kellett szervezniük a helyi életrendet és a napi működést, számolva az esetleges gazdasági és társadalmi hátrányokkal. És noha az egyház minden szolgáltatását szünetelteti a járvány ideje alatt, amíg tehetik, az ételosztást tovább folytatják országszerte. A HelloVidék Szilaj Péternével (Gāndharvikā Prema Dāsī), a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének kommunikációs vezetőjével beszélgetett.

Közösségünk már az országos intézkedéseket megelőzően önkéntes házi karanténba vonult. A budapesti templomban, illetve a somogyvámosi Krisna-völgyben élő szerzeteseink mind visszavonultak a nyilvános hitéleti tevékenységektől, például a könyvterjesztő munkától és a zenés utcai felvonulásoktól, a templomokat pedig bezárták. Minden közelgő tavaszi eseményt, fesztivált, egyházi ünnepséget lefújtak. Az Indiában tartózkodó szerzeteseknek segítettünk mielőbb visszajutni Magyarországra, és megteremteni számukra a kéthetes karantén feltételeit

- mondta el a lapnak Szilaj Péterné (Gāndharvikā Prema Dāsī). A kommunikációs vezető ezen felül beszámolt arról is, hogy a kialakult helyzetet egyfajta lelki elvonulásként élik meg. "A szerzeteseknek több ideje jut a szentírások tanulmányozására, a meditációra. Szerveződtek 2-3 fős olvasócsoportok, a templomszobában egész nap lélekemelő zenélés folyik, a mantra-énekeket kifejezetten az emberiség jólétéért ajánlják az Úrnak, hogy megszabadítsa a Földet a felhalmozott rossz karmától, tehertől." - mondta el a lapnak.

A nehéz időszak átvészeléséről Szilaj Péterné azt mondta, hogy a "halál, a veszteség, a gyász közelsége szinte tapinthatóan jelen van a levegőben. Az emberek elveszíthetik a családtagjaikat, a munkájukat, a vállalkozásukat, a megszokott életüket, a komfortzónájukat, mindenki krízisen megy át így vagy úgy. Noha ezeknek a veszélyeknek a mindennapokban is ott a lehetősége, most szemet szúróak. Mi valljuk, hogy hosszú távon hasznos szembenézni és megbarátkozni a dolgok átmenti létével, megtalálni a belső értékeken alapuló békénket, és úgy élni, hogy ne rendítsenek meg bennünket a hirtelen változások, hanem meg tudjuk őrizni az egyensúlyunkat."

Amennyiben folytatnád az olvasást, és érdekelne a HelloVidék teljes interjúja, akkor ne habozz, itt elolvashatod!

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, koronavírus, védekezés, koronavírus-járvány,