Hivatalos: a koronavírus miatt változik az érintéses fizetés Magyarországon

Pénzcentrum2020. március 24. 00:18

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében újabb fontos intézkedés lép életbe április 15-től Magyarországon. A Magyar Közlönyben március 23-án megjelent rendelet szerint az eddigi 5000 forintos értékhatárról 15 ezer forintra emelkedik az érintéses fizetések, PIN-kód nélküli összeghatára - szúrta ki a Pénzcentrum.

Nem sokkal ezelőtt jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány azon rendelete, amely a veszélyhelyzetre tekintettel az érintéses fizetésekre vonatkozó szabályokat alakítja át április 15-től. Azindoklás szerint erre az egészségügyi biztonság érdekében van szükség. Íme a rendelet vonatkozó passzusai:

  • "A  2015/2366 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az  erős ügyfél-hitelesítésre, valamint a  közös és biztonságos nyílt kommunikációs standardokra vonatkozó szabályozástechnikai standardok tekintetében történő kiegészítéséről szóló, 2017. november 27-i (EU) 2018/389 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 11. cikkében meghatározottak figyelembevételével a  pénzforgalmi szolgáltató nem alkalmaz erős ügyfél-hitelesítést, ha az érintéses elektronikus fizetési művelet egyedi összege nem haladja meg a tizenötezer forintot.
  • Az  (1)  bekezdésben meghatározottak nem érintik a  pénzforgalmi szolgáltatónak a  pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvényben meghatározott felelősségét."
Címkék:
vásárlás, koronavírus, pin, koronavírus-járvány,