Koronavírus: korábban elképzelhetetlen méretű recesszió várhat Magyarországra

Portfolio2020. március 22. 10:30

Egyre pesszimistább híreket olvashatunk a koronavírus okozta gazdasági helyzettel kapcsolatosan. A friss elemzések is borúlátóak: a harmadik negyedévben 8,5 százalékos recessziót helyeztek kilátásba, és ez szerintük a negyedik negyedévben sem mérséklődik jelentősen - igaz, jövőre látványos felívelés jöhet.

A járványhelyzetre adott válaszok a bevezetett intézkedések adott nagymértékben visszavethetik a gazdaságokat. A Morgan Stanley elemzői szerint a három vizsgált ország (Lengyelország, Csehország és Magyarországa) közül minket fog legfájdalmasabban érinteni a válság: a harmadik negyedévben például -8,5 százalékos lehet a visszaesés.

Jó hír azonban, hogy a visszaesést meredek emelkedés követheti: 2021 harmadik negyedévében például kétszámjegyű lehet a növekedés Magyarországon.

Mindhárom ország jelentett már be válságkezelő intézkedéseiket. Lengyelország és Csehország első ránézésre grandiózus, Magyarország szerényebb csomagot - igaz itthon még további intézkedések várhatók. A cseh és lengyel jegybankok már végrehajtottak egy kamatvágást, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa pedig kedden ülésezik.

Friss hírek a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Címkék:
otthon, járvány, koronavírus, recesszió, morgan stanley,