Mi az önkéntes karantén, a hatósági karantén, illetve a kijárási tilalom?

Pénzcentrum2020. március 18. 15:16

Mi az az önkéntes karantén, a hatósági karantén, illetve a kijárási tilalom. Segítünk eligazodni a fogalmak között

A karantén egy kényszerintézkedés, ami lényegében arra irányul, hogy egy egyszerűen meghatározható területet, mint egy utca, épület, kerület, város vagy egyéb település elzárjanak a környezetétől. A vesztegzár területére történő ki- illetve beutazást ellenőrzik, és szigorú büntetésre számíthat az, aki a karantén szabályait megszegi. A karanténok szabályait mindig az aktuális helyzetre szablyák, így csak ritka esetben lépnek ugyan azok a szabályok érvénybe, például két külön járvány esetében. Ebből adódik az is, hogy az önkétes karantén, az egyének által maguk felé elrendelt ideiglenes idejű elzárást takar.

A kijárási tilalom is egy kényszerintézkedés, ám ennek tekintetében már konkrétabb a megfogalmazás. Az erre vonatkozó szabályoknak törvényi kerete van, mint a 2011. évi CXIII. törvény, ami azt írja: 

Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását (a továbbiakban: kijárási tilalom). A kijárási tilalmat és annak időtartamát a rádió, a televízió, a kormányzati internetes oldalak, a sajtótermék és hirdetmény útján, valamint a helyben szokásos módon a lakosság tudomására kell hozni.

Továbbá a törvény megfogalmazásában még elrendelhető:

  • az ország meghatározott területén való tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése,
  • és, hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabadjon.

A karanténok és a kijárási tilalmak szabályainak megszegői is súlyos következményekkel számolhatnak. A szabályok betartatásáért a rendvédelmi szervek és a katonaság is felelhet.

Címkék:
koronavírus, karantén, kijárási tilalom, koronavírus-járvány,