Koronavírus: zajlanak a külügyi egyeztetések, 46 magyar van külföldi karanténban

Pénzcentrum2020. március 17. 10:45

Szijjártó Péter szóvivő kedden délelőtt a sajtótájékoztatóján elmondta, a személyes külügyi kapcsolattartás is kezd lehetetlenné válni a koronavírus járvány miatt. Felhívta a figyelmet a komoly egymásra utaltságra a szomszédos országokkal az egészségvédelem, egészségühyi ellátás, gazdaság fenntartása tekintetében. Bejelentette: hónapokban mérhető korszakra kell felkészülnie a lakosságnak a korlátozásra.

Meg kell védenünk az emberek egészségét

- mondta, és biztosítani kell nyilatkozata szerint az ellátásukat. Bejelentette: A mai naptól kezdve csak a magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére. A teherszállítást továbbra sem korlátozzák az ország ellátása érdekében, hiszen 42 milliárdnyi eurónyi kereskedelem bonyolódott le az elmúlt évben a szomszédos országok felé. 

Magyarország és Szlovákia határán külön szabályoznák a határátlépést - erről zajlanak a tárgyalások, amíg nincs megállapodás erről, addig ugyanaz a korlátozás vonatkozik a szlovák határra is, mint a többi országra.

Speciális az Ausztria-Magyarország határhelyzet is: 51 ezer magyar jár át a határon az osztrák statisztikák alapján, az ő munkájukat korlátozás nem terheli, hiszen befelé továbbra is át tudják lépni a határt.

A szóvivő azt kérte azoktól a magyaroktól, akik szeretnének hazatérni külföldről, de ez nehézségekbe ütközik, keressék fel a magyar nagykövetséget, és kérjenek segítséget. Ebben segítséget fognak kapni. Magyarország csatlakozott a cseh kezdeményezéshez, amely majd az európai állampolgárok hazatérését fogja koordinálni, segíteni. 

Szijjártó Péter azt is elmondta: jelenleg a világ 5 országában összesen 46 magyar áll korlátozó karantén intézkedés alatt. Ez a szám jelenleg megnőtt az új osztrák intézkedések nyomán. 

Címkék:
biztosítás, utazás, hírek, koronavírus, karantén,