Koronavírus: 50-re nőtt az új koronavírussal fertőzött betegek száma

Pénzcentrum2020. március 17. 07:59

Újabb magyar állampolgároknál és egy külföldinél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma. Ahogy azt dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn bejelentette és az adatokból is látszik: a járvány második szakaszához érkeztünk, amikor az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, amely azt jelenti, hogy már nem lehet minden fertőzöttről pontosan megmondani, hogy kitől kapta a fertőzést.

Hazánkban a diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttetek száma elérte az 50-et, közülük 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 39 magyar állampolgár. Hétfőn a második iráni gyógyult is távozott a kórházból - olvasható a koronovirus.gov.hu oldalon. 

Tegnap a járvány újabb szintet lépett. A járvány első szakasza az egyedi fertőzésekkel befejeződött, a következő napokban a csoportos fertőzések szakaszába lépünk - nyomatékosította Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos a tegnapi Operatív Törzs tájékoztatón. Magyarországon is ugyanaz a folyamat kezdődik, amely a többi európai országban. A következő napokban belépünk abba a szakaszba várhatóan, ami már a csoportos fertőzéseknek a szakaszát jelenti. Ebben a szakaszban már nem lehet megmondani, hogy ki kitől, hogyan, kapta meg a vírust.

Ezt úgy tudják legjobban elképzelni, hogyha az influenza-járványhoz hasonlítjuk ezt a szakaszt, hiszen az is egy légúton terjedő vírusos megbetegedés, és nagyon jól tudjuk, hogy a fertőző forrás nem minden esetben fellelhető

- magyarázta az országos tiszti főorvos.

Címkék:
hírek, koronavírus,