Koronavírus: az egyik iráni diák kigyógyult a betegségből, elhagyhatja a Szent Lászlót

Pénzcentrum2020. március 12. 15:15

4 magyar állampolgárt helyeztek karanténba a határoknál - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Az egyik iráni diákot gyógyultnak nyilvánították a Szent László Kórházban, még ma hazamehet.

A kormány a veszélyhelyzet kihirdetését követően kidolgozta a részletszabályokat, amelyek szükségesek a járvány megelőzésére. Az egyik ilyen intézkedés a határellenőrzés visszaállítása, 0 órától ellenőrzik a forgalmat, minden beérkező személyt ellenőriznek az osztrák és a szlovén határon. 5 határátkelőnél megy az ellenőrzés, a többi több mint 40 állomásnál megszervezik az ellenőrzéseket, vagy korlátozzák a forgalmat.

- ismertette Lakatos Tibor az operatív törzs sajtótájékoztatóján, ami ezekben a percekben is tart. Elhangzott, hogy Olaszországból nem tervezik hazahozni a kint rekedt magyarokat, aki önként hazatérne, annak karanténba kell vonulnia itthon.

Az ellenőrzés során 4 magyar állampolgárt helyeztek karanténba ma reggel 8 óráig, ez a szám azóta már változhat. Két román állampolgárt pedig nem engedtek be Magyarországra, mert Olaszországból jöttek. Két dél-koreait pedig a vonatról irányítottak vissza Ausztriába.

Az már korábban kiderült, hogy 16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma - jelentették be a kormányzati tájékoztatási honlapon. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. Velük együtt hazánkban eddig 16 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 6 magyar állampolgár.

Megerősítették, hogy az egyik beteg a UPC egyik dolgozója, a kiürített irodát szerdáig nem fogják használni a cégnél.

Szlávik János főorvos a három új fertőzöttről elmondta, egyikük egy korábban karanténban lévő iráni diák. A másik egy 27 éves magyar, aki Izraelben járt, majd ismeretlen állampolgárságú külföldiekkel került kapcsolatba - a vele kontaktusban lévő két ember karanténba került. A harmadik beteg egy 49 éves nő, aki nem járt külföldön, hetedikén jelentkezett a központban. Ő nem is találkozott fertőzöttel állítása szerint. Müller Cecília tisztifőorvos a női beteg kapcsán elmondta, úgy tudni, a kollégái ausztriában voltak síelni, de még nem ellenőrizték, hogy tőlük kapta-e el a betegséget.

A főorvos bejelentette: az egyik iráni diák meggyógyult a fertőzésből, már minden tesztje sorozatosan negatív, a mai nap elhagyhatja a kórházat.

Müller Cecília tisztifőorvos arról beszélt, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése fordulópontot jelent, ami a WHO pandémiás bejelentése nyomán történt meg. A frertőzött területekről hazatérők esetében indokolt a járványügyi megfigyelés, amelyet a saját otthonükban tölthetnek el.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a határon közlik velük, hogy az általuk meghatározott helyen 14 napig kell tartózkodniuk. Az ajtóra Müller Cecília szerint ki kell írni, ha valaki járványügyi megfigyelés alatt áll, a látogatás nem megengedett a "házi karanténban". Kiemelte, az intézkedések betartását a rendőrség segítségével fogják ellenőrizni.

Ennek kapcsán Lakatos arról beszélt, hogy az ellenőrzés mellett a kontaktkutatásban is rész fog venni a rendőrség, illetve a nagyobb rendezvényeket tiltó rendelkezések betartatásán is dolgozni fognak. Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor arról beszélt, hogy a kormányzati portálra csak visszaellenőrzött, megbízható adatokat szeretnének felhelyezni, ezért adódhat némi késés a nemzetközi hírekhez képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor kijelentette: az iskolákat akkor zárják be, ha a járványügyi helyzet úgy kívánja. Müller Cecília ennek kapcsán kockázatosnak nevezte azt is, ha a gyerekek a bezárás után elkerülnek a nagyszülőkhöz. A tisztifőorvos szerint meg fogják lépni a zárlatot, ha szükségesnek találnák.

Dömötör Csaba államtitkár ismertette, időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket, hirdetéseket jelentet meg a kormány mától. Ebben a szükséges óvintézkedésekre hívják fel a figyelmet.

Leállnak a fővárosi fenntartású színházak, mozik, múzeumok

Szeretnénk elérni azt, hogy a lehető legkevésbé sűrűsödjön az utazóközönség, ezért arra kérik a kormányt, hogy rugalmasabb munkakezdést alaktson ki

- mondta Karácsony Gergely egy másik tájékoztatón. A főpolgármester egy pandémiás protokolltervet szeretne kérni a kormánytól, és a fenti javaslatot is elküldték megfontolásra a kabinetnek. Karácsony Gergely a budapesti munkaadókat arra kérte, hogy a legtöbb munkavállalónak biztosítsák a homeoffice lehetőségét. Ahol ez nem megoldható, alakítsanak ki olyan munkakezdési rendet, amely csökkentheti a budapesti reggeli csúcsot.

Minden kulturális intézmény vezetőjével egyeztettek az intézkedésekről:

Nem szeretnének kiskapukat keresni, ahogyan a mozik, ezért a legszigorúbban értelmezik az előadások felfüggesztését a színházakban és a fővárosi fenttartású mozikban, bezárnak a könyvtárak és a múzeomok is, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak

- ismertette Karácsony Gergely. Karácsony Gergely kérdésre válaszolva elmondta: járatsűrítéseket és egyéb intézkedéseket egyelőre nem terveznek, vizsgálják az utasszámot. Egyelőre az lenne nagy segítség a fővárosnak, ha a reggeli csúcsidőszakot "tompítani lehetne".

Címkék:
biztosítás, betegség, koronavírus, beteg, tájékoztató, koronavírus-járvány, operatív törzs, upc magyarország,