Mi ez a nagy felhajtás a koronavírus körül? Az influenza nem veszélyesebb?

Pénzcentrum/Index.hu2020. március 10. 20:01

A koronavírus-járvány kapcsán folyton előkerül, hogy ezen vírus okozta megbetegedés általában aránylag enyhe, arról nem is beszélve, hogy a szezonális influenza járványban évente több tízezer ember beleha, mégsincs ekkora pánik körülötte.

De fontos tudni, hogy az influenzához képest a koronavírusnak nem csak a fertőzési képessége, de a halálozási aránya is többszörös, főleg 70 év felett - és ehhez adjuk hozzá, hogy Magyarországon nagyon sok a nyugdíjkorhatár feletti háziorvos, akik egy járvány esetén egyszerre különösen veszélyeztetettek, és fontosak a védekezésben - számol be az Index.

A karantént, és az egészségügyi vészhelyzetet ebben az esetben nem a halálozások száma indokolja. A lap ábrája jól mutatja, miért. (Az eredeti tanulmányhoz készült grafikon ugyan nem speciálisan a most terjedő koronavírus-járványt illusztrálja, mégis jól mutatja, hogy miként viselkedik egy világjárvány.)

A meredek görbe egy elszabaduló, és erősen fertőzőképes vírus okozta járvány kontrollálatlan lefolyását mutatja. Jól látszik rajta, hogy az ellátásra szoruló fertőzöttek száma hamar leterheli és megbénítja az egészségügyi rendszert. 

A laposabb görbe az, aminek az eléréséért most a világ összes kormánya és egészségügyi szervezete küzd, de ez óriási energiát vesz igénybe.

 

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
biztosítás, egészség, járvány, vírus, betegség, koronavírus, nyugdíjkorhatár 70 év,