Ezek a turisták most messziről elkerülik Magyarországot: drasztikusan csökken a szállásfoglalás

Pénzcentrum2020. március 4. 10:32

Márciusban fele annyi vendég érkezett hazánkba, mint tavaly ilyenkor, és az elmúlt egy hétben rengetegen mondták le szállásfoglalásaikat is. A koronavírus állhat a háttérben, amely jelentős hatással lehet a magyar szállodaiparra. 

A szálláskezeléssel foglalkozó Diamond Residence nagyjából hatvan lakást ad ki Budapesten. Már akkor nagyjából harminc százalékkal csökkent a kihasználtságuk, amikor a kínai és a dél-koreai vendégeik visszamondták a foglalásukat a koronavírus ázsiai terjedése miatt. Miután pedig bő egy hete Európában elsőként Észak-Olaszországban is jelentős gócpont alakult ki, elkezdek érkezni a lemondások a nyugat-európai utazóktól is - írja a G7.

Az olasz vendégek nagyjából hatvan százaléka mondta vissza a foglalást, de sok visszamondás jön Angliából és Spanyolországból is. Ez az üzlet a bérlőkre épül, és ők is tisztában vannak azzal, hogy ha nincs turista, akkor nincs bevétel 

- mondta a szálláshely munkatársa. A cég üzleti modellje szerint nagyjából 25 százalékos jutalékért cserébe adják ki főbérlők lakásait. Hasonló tapasztalatai vannak a Budapesten három négycsillagos szállodát működtető Zeina Hotelsnek. Már februári tervüket sem sikerült teljesíteniük, és márciusra is folyamatosak a lemondások a koronavírusra hivatkozva. 

Számos globális óriásvállalat megtiltotta a nemzetközi utazásokat, Nyugat-Európában sorra halasztják el a jelentős nemzetközi vásárokat és konferenciákat, az apadó kereslet miatt például a Lufthansa 25 százalékkal csökkentette a rövidtávú járatait. A turizmus az egyik legjelentősebb gazdasági ágazat, és a 2001-es amerikai amerikai terrortámadás óta a mostani lehet a legválságosabb időszaka.

Viszont nem minden szálláshelyre jellemző a jelentős visszaesés, a kisebb apartmanos cégeket, hosteleket vagy vidéki szálláshelyeket eddig a jelek szerint kevésbé érintette. Bár ebben annak is lehet szerepe, hogy nagyon friss a változás, különösen az elmúlt egy hétben szaporodtak meg a lemondások.

Címkék:
utazás, koronavírus, szállás, terrortámadás, lemondás,