Ha ez így megy tovább, a koronavírus bedönti a belföldi turizmust is

Pénzcentrum2020. március 3. 10:30

Az elmúlt hetek koronavírussal kapcsolatos eseményei erősen baljós árnyakat vetnek, még a belföldi turizmusra is. Sorjáznak a lemondások, és váratnak magukra az előszezoni foglalások.

Már a belföldi előszezoni foglalásokat is befagyasztotta a koronavírus európai megjelenése - mondta a Világgazdaságnak Szigetvári József, a szallas.hu vezérigazgatója. A szakértő úgy fogalmazott, hogy a járvány híre, pontosabban a karanténtól való félelem, hatása kettős.

Elsődlegesen a koronavírussal érintett területekre történő utazások lemondása, másodlagosan pedig az elbizonytalanodásból eredő általános keresletcsökkenés érzékelhető. Eszerint az elhalasztott vagy lemondott külföldi utazásokból nem lesz belföldi pihenés, mint mondta:

a szállásfoglalók nem csekkolnak át hazai célpontokra, hanem otthon maradnak, és jobb időkre várnak.

Így várhatóan a márciusi belföldi turizmus szaldója sem lesz már pozitív, és ha napokon belül nem jönnek jó hírek, akkor áprilisra is kevesebb foglalás lesz, mint tavaly vagy korábban. Bár általános az elbizonytalanodás és a kivárás, úgy tűnik,

a kisebb szálláshelyek és a kevésbé frekventált régiók forgalma kevésbé zuhan meg, mint a világviszonylatban is népszerű turistaközpontoké

- fejtette ki a szakértő.

Címkék:
turizmus, koronavírus, szállás, belföldi turizmus, szállásfoglalás, koronavírus-járvány,