Csalók lovagolják meg a koronavírus-pánikot: ne dőlj be, simán lehúznak

MTI2020. március 2. 09:00

Kiberbűnözők lovagolják meg a koronavírus-pánikot, könnyen ráfázhat, aki bedől - figyelmeztet a szakember. Közben több zónára osztották Olaszországot, Kínában pedig javul a helyzet. Hírösszefoglaló.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a koronavírusra hivatkozó, a kiberbűnözők által küldött adathalász és zsarolóvírust tartalmazó e-mailek - közölte a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője az M1 hétfői műsorában. Bor Olivér hangsúlyozta, hogy a bűnözők az emberek információéhségére alapozva, például az egyes országok egészségügyi minisztériumaira hivatkozva küldenek adathalász e-maileket

Például olyan információt kínálnak, hogy hol lehet szájmaszkot beszerezni, és érzékeny adatokat kérnek az információért cserébe a felhasználóktól - tette hozzá. A szóvivő arra kért mindenkit, hogy nézze meg a levelek feladóját, illetve ne kattintsanak rá a gyanús, általában szenzációt ígérő csatolmányokra.

Zónákra osztották Olaszországot

Országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket az olasz kormány vasárnap esti bejelentése szerint, ennek alapján három zónára osztották fel Olaszországot a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően. Az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei.

A sárga zóna Lombardia, Veneto többi részét és Emilia Romagna tartomány érinti. Itt március 8-ig meghosszabbították az oktatási intézmények zárva tartását, felfüggesztették a tömegrendezvényeket, az éttermekben is egy méteres távolságot kell betartani. Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket.

Az új koronavírussal megfertőződöttek száma Olaszországban vasárnap már átlépte az 1600-t, a betegek közül 34-en haltak meg. Kórházi kezelésre 639-en szorulnak, a többiek ugyan pozitívnak bizonyultak a koronavírus-teszten, de enyhe tüneteik vannak, vagy tünetmentesek.
A polgári védelmi hatóság legutolsó adataiban 83 gyógyult is szerepel.

A vesztegzár térségeiben 18 személy ellen tettek már feljelentést, mivel el akarták hagyni vagy be akartak lépni a karantén alá vont területre. Pénzbírságot vagy akár börtönbüntetést szabhatnak ki rájuk. Több amerikai légitársaság leállította milánói járatait, a török légitársaság felfüggesztette összes olaszországi járatát.

A Vatikán bejelentette, hogy őszre halasztották az Assisiben márciusra tervezett egyházi találkozót, amelyre Ferenc pápát is várták.

Velencében megtartják a koncerteket

Közönség nélkül tart meg két koncertet a La Fenice velencei operaház a koronavírus-járvány miatt Észak-Olaszországban a nyilvános rendezvényekre elrendelt tilalom miatt. Egy hétfői és keddi koncertet streamingszolgáltatásokon és az operaház Youtube-csatornáján lehet élőben követni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt akarjuk, hogy a Fenicében továbbra is felcsendüljön muzsika a közönségnek. Ha a nézők nem jöhetnek hozzánk, mi megyünk hozzájuk

- mondta Fortunato Ortombina, az operaház főigazgatója. Hétfőn az ezer férőhelyes nagyteremben az operaház zenekarának vonósnégyese ad elő Beethoven- és Borogyin-műveket üres nézőtér előtt, kedden az Apolló-termekben tartanak koncertet Virgilio Boccardi, az egy éve elhunyt író, újságíró emlékére. A milánói La Scala továbbra is zárva tart a járvány miatt.

Javul a helyzet Kínában?

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig 202 új beteget diagnosztizáltak Kína szárazföldi részén, ahol az összes eddig jelentett fertőzött száma ezzel meghaladta a 80 ezret. Közülük immár több mint 44 ezren gyógyultak meg, és közel 33 ezren állnak még mindig kezelés alatt. A súlyos állapotban lévő páciensek száma vasárnap éjfélig 7110 volt Kína-szerte. Országosan további 715 fertőzésgyanús esetet tartanak számon. Újabb 42 elhunyttal a halálos áldozatok száma Kína szárazföldi részén elérte a 2912-t.

A napi új fertőzöttek száma Kínában utoljára január 23-án volt 300 alatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány január 23. és február 2. között már tetőzött az országban.

A számok alapján a járvány mostanra túlnyomórészt a kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városára korlátozódik, az új esetek közül ugyanis 193-at jelentettek Hupej tartomány székhelyéről, és csupán hatot a tartományon kívülről, Kína egyéb területeiről. A napi halálozások közül 32 eset történt Vuhanban. A Kínában diagnosztizált összes fertőzés közül több mint 49 ezret a 11 milliós városban észleltek, vagyis az esetek több mint 60 százaléka Vuhanra korlátozódik.

Dél-Koreából szintén vasárnap éjfélig 476 új esetről számoltak be, vagyis több mint kétszer annyi új megbetegedés történt egy nap alatt, mint Kínában. Az összes fertőzött száma Dél-Koreában ezzel 4212-re nőtt, és meghaladta azoknak a betegeknek a számát, akiket Hupej tartománynak a járvány által második leginkább sújtott városában tartanak nyilván. A Vuhantól észak-nyugatra fekvő, mintegy 9 milliós Hsziaokanból eddig 3518 fertőzöttről számoltak be. A városban 120 ember halt bele a betegségbe, és vasárnap éjfélig 2397-en gyógyultak fel.

Miközben Kínában a járvány megfékezésére tett óvintézkedések a hivatalos adatok alapján hatékonynak bizonyultak, az ország a múlt héten szigorúbb ellenőrzéseket vezetett be a külföldről érkező utazókra vonatkozóan annak érdekében, hogy kiküszöbölhessék a vírus ismételt "behozatalát". Az országban több helyről adtak számot ilyen esetekről. Pekingben vasárnap két fiatal férfit diagnosztizáltak a betegséggel, akik Moszkván keresztül Iránból utaztak a kínai fővárosba. A dél-kínai Kuangtung tartományban egy, a kínai szárazföldet Londonból Hongkongon át megközelítő férfinél mutatták ki a fertőzést. A kelet-kínai Csöcsiang tartományban pedig egy Olaszországból érkező utas betegedett meg.

Címkék:
biztosítás, kiberbűnözés, vírus, csalók, koronavírus, pánik, egyházi iskolák,