Figyelem! Fontos döntés előtt a magyar szülők: gyermekük egészsége a tét

Pénzcentrum/Index.hu2019. szeptember 12. 10:45

Máig dönthetnek a magyar szülők, hogy kérik-e hetedikes lányuknak az ingyenes HPV elleni oltást - írja az Index. Az oltást a 12. évüket betöltött hetedik osztályos lányok szülei igényelhetik térítésmentesen.

"A fejlett országokban már évekkel ezelőtt bevezették a fiatal lányok és egyes országokban a fiúk HPV elleni vakcinációját. Először ez Ausztráliában történt meg, ahol a méhnyakrákok előfordulása és az ebből fakadó halálozás az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent. Számos európai ország, köztük Ausztria, Németország hamar csatlakozott a vakcinációs programokhoz, ott ezek azóta is sikeresen folynak. Az alkalmazott vakcinák biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak, ezt elsősorban a méhnyakrák kialakulásának megelőzése vonatkozásában vizsgálták. A WHO folyamatosan nyomon követi a vakcinák biztonságosságát, 2017-es jelentésében a HPV elleni vakcinák biztonságosságát kiemelkedően jónak minősítette" - mondta el Schaff Zsuzsa, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya rendes tagja.

A legveszélyesebb HPV-törzsek előfordulása 92 százalékkal csökkent az oltott lányok körében ott, ahol a védőoltást bevezették. A méhnyakrák és rákmegelőző állapotok gyakorisága eközben a felére csökkent. Mellékhatásokra nem derült fény.

Címkék:
biztosítás, egészség, egészségügy, vírus, oltás, védőoltás, hpv,