Durva pénzekbe kerül a babavárás: ilyen költségekkel számolnak a szülők

Pénzcentrum2019. augusztus 21. 13:30

Babapárti a magyar lakosság: háromnegyedének vagy van, vagy szeretne a jövőben gyereket, az állami támogatások igénybevételében közel egyharmaduk érintett és konkrétan lakásra vagy csemetére költenék a kapott pénzt. A gyerekkel felmerülő költségek becslésében óriási különbségek vannak a két csoport között. A jövőbeli szülők egy induló "babacsomagot" 1,2 millió forintra kalkulálnak, ezzel szemben a gyerekesek szerint ez 700 ezer forintnál megáll a Cofidis Hitel Monitor kutatása szerint.

Alapvetően gyerekpártiak a magyarok: vagy van gyerekük (51%) vagy még nincs, de szeretnének (22%). Jellemzően a házasság nem igazán fontos (28%), elég az egy háztartásban élés is (65%). A "tipikus" leendő szülő 2019-ben 40 alatti, legalább középfokú végzettségű, magasabb jövedelemmel rendelkezik és élettársi kapcsolatban él vagy még egyedülálló. Ez összefügg azzal a jelenséggel, hogy kitolódik a gyerekvállalás, mert a szülők először fejezik be az iskolát, azután jöhet csak a családbővítés.

Igaz-e a mondás: "kis gyerek, kis gond - nagy gyerek, nagy gond"?

A jövőbeli szülők a gyereknevelés induló költségeiről jóval nagyobb léptékben gondolkodnak: egy "babacsomagot" (orvos, terhesgondozás, babakelengye, autósülés, hordozó, babakocsi) átlagosan 1,2 millió forintra becsülnek és az anyagilag leghúzósabb időszaknak a csecsemőkort látják. Míg a gyerekesek ennek majdnem felét, 700 ezer forintot kalkuláltak, és ők épp fordítva látják, szerintük iskoláskort elérve kerül majd igazán sokba a gyerek. Az anyagilag legmegterhelőbb tételekben viszont egyetértés van a két csoport között, ezek az iskolai kiadások, a ruházkodás és az iskolán kívüli fejlesztő foglalkozások.

Feltétel-halmok babavárás előtt

A jelenlegi gyerekeseknek szerint a gyerekvállaláshoz nem a szilárd pénzügyi helyzet az első, náluk a biztos munkahely (71%) mellett a határozott elképzelés a gyereknevelésről (74%), a szülők együttélése (64%), a támogató családi, baráti környezet (59%) sorolódnak előre. A jövőbeli szülőknél viszont ezek mellett az anyagi faktorok, a megtakarítás (78%), a külön gyerekszoba (68%) és a saját lakás (63%) is jobban érvényesülnek. A leendő szülők magas elvárásaihoz bizakodó jövőkép is társul, alig akad olyan körülmény, amiről a túlnyomó többség ne gondolná, hogy ne valósulna meg a későbbi gyerekszületésig: ilyen a házasság, a részidős munkalehetőség és egy olyan szintű jövedelem, ami lehetővé teszi lakáshitel felvételét, bébiszitter fizetését. Egy dologban viszont mindkét csoport egyetért: a gyerekvállalás legfontosabb feltétele a szülők közötti stabil párkapcsolat (87%).

Idealizmus vs. racionalizmus

A gyerekesek többségének utólagos bevallása szerint, a legtöbb szükséges körülmény adott volt a gyerek születésekor (67%). Egyedül a megtakarítás (43%), a külön gyerekszoba (48%), a saját lakás (50%) és a részmunkaidős állás (36%) megvalósulásában éreztek némi hiányérzetet a szülők. Saját lakás esetében banki hitelt (33%) és állami támogatást (31%) szinte ugyanolyan sokan veszik/vennék igénybe, mint a család anyagi segítségét (37%). Önálló háztartásba költözéskor és autóvásárláskor egyaránt sokaknál felmerül a banki hitel és a családi támogatás is, míg a családi támogatás különösen fontos forrás a külön gyerekszobánál (20%).

Címkék:
hitel, pénz, orvos, gyerek, cofidis, gyermekvállalás, baba, költségek, szülők, babaváró hitel, babacsomag,