Kész, vége: leállítják ennek a bivalyerős fájdalomcsillapítónak a gyártását

Pénzcentrum2019. július 9. 14:31

Nem gyártja tovább a Richter Gedeon Nyrt. a Fentanyl kábító hatású fájdalomcsillapítót - értesült a Pénzcentrum. A gyógyszert műtéti altatásnál, illetve érzéstelenítésnél, vagy súlyos műtéten áteső, nagy rizikójú betegeknek oxigénnel együtt adható fájdalomcsillapítóként. A fentanyl szintetikus opioid, ezáltal a heroin "rokona", viszont a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központok szerint annál ötvenszer erősebb szer, ezért használható súlyos fájdalmak csillapítására.

A pénzcentrum kérdésére, hogy mi az oka a gyártás leállításának, a Richter PR és kormányzati kapcsolatok osztálya azt a választ adta, hogy a Fentanyl licenc termék volt, melynek licencjogát a tulajdonos visszavonta. Ez annyit jelent, hogy a gyógyszergyártásban, ha egy gyártó kifejleszt egy készítményt, utána más gyártók nem használhatják szabadon, kezdhetik el forgalmazni, vagy gyártani ugyanazt a szert.

Amelyik cég kifejlesztetette, annak van kizárólagosan joga gyártani a készítményt, viszont köthet szerződést más gyártókkal, akik így megszerezhetik a licenszjogot. Amíg ezt a készítmény kifejlesztő gyártó vissza nem vonja, vagy a szerződés le nem jár, nekik csak addig van joguk gyártani, illetve forgalmazni a gyógyszert. 

Arról, hogy a Fentanyl gyártását leállítják, egy kórháztól értesültünk, akiket a gyógyszercég értesített a gyártás leállításáról. Helyettesítő készítmény van, de drágább lesz, és nagyjából két hétre elég a jelenlegi készletük a Fentanylból. Ha drágább lesz a helyettesítő készítmény, akkor ezáltal a műtéti fájdalomcsillapítás költsége megnőhet a kórházak számára.

A Fentanyl oldatos injekció eddig két kiszerelésben volt kapható: a kisebben 2 ml-es ampullákból tartalmazott 10 darabot a doboz, a nagyobban pedig 5 ml-es ampullákból 50 darabot. A hiányt július 3-án jelezték az OGYÉI-nek (lásd alább, az OGYÉI honlapján lőtt képernyőképen), a hiány hátterében "adminisztratív okok" állnak, és nincs megjelölve, meddig fog tartani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Amennyiben a Richter által gyártott Fentanylt drágább készítménnyel kell helyettesíteni, azt várhatóan a betegek is meg fogják érezni.

Címkék:
kórház, gyógyszer, műtét, hiány, richter gedeon gyógyszergyár,