Veszélyes adalékanyag: megbetegíthet a keksz, a chips, és az olaj is

Pénzcentrum2019. április 10. 12:30

Az adalékanyag, amely frissen tartja a kekszeket és más közkedvelt élelmiszereket, rontja a szervezet teljesítőképességét az influenza elleni harcban, derült ki amerikai tudósok egy egereken végzett kísérletéből. Három nappal tovább tartott azoknak az egereknek a gyógyulása, akik influenza ellen oltást kaptak, és közben ezt a tartósítószert fogyasztották. 

A terc-butilhidrokinon tartósítószer ronthat az influenza elleni oltószer hatékonyságán - közölte a hirado.hu. Az egereken végzett kísérletből az derült ki, hogy több gyulladás alakult ki azoknál az alanyoknál, akik a szert fogyasztották, és három nappal később gyógyultak meg, mint a kontrollcsoport. 

A népszerű adalékanyag hatástalanabbá teszi az influenza elleni oltóanyagot 

- mondta el Robert Freeborn, a Michigani Egyetem toxikológusa az Orlandóban megrendezett kísérleti biológiai találkozón.

A vizsgált adalékanyag segít stabilizálni a zsírokat, és számos ételben megtalálható tartósítószerként: főzőolajokban, fagyasztott húsételekben - különösképp a tengeri halfilében -, illetve a feldolgozott élelmiszerekben, mint a kekszek, burgonyaszirom és egyéb sült ropogtatnivalók.

Mivel azonban az ételgyártóknak nem kötelességük minden egyes összetevőt feltüntetni a címkén, nem tudhatjuk biztosan, hogy az adalékanyag megtalálható-e az adott ételben.

A kutatásból kiderült, hogy a kísérleti egerek szervezetében, akik ettek az adalékanyagból, több vírus volt kimutatható, és gyulladás is volt a szervezetükben. A tüdejükben isfokozottabb volt a nyálkatermelődés.

Címkék:
vásárlás, influenza, oltás, chips, kutatás, penzcentrum, keksz, toxikológus,