Rengeteg magyar nemet mondana a vegyszerekre, de nem tudják, hogy tegyék

Pénzcentrum2019. április 9. 20:01

Rengetegen vásárolnának környezetbarát tisztítószereket, de nem tudják hol és hogyan - derült ki egy friss felmérésből, aminek az egyik fő tanulsága, hogy országosan tízből kilenc ember egyetért azzal, hogy saját és gyermekei egészsége, valamint a környezet védelme miatt kevesebb vegyszert kellene használnia az embereknek.

A környezettudatos háztartási vegyszerhasználatról végzett országos felmérést a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). A kutatás két körben folyt: országos reprezentatív mintán, illetve a Tudatos Vásárlók Egyesülete támogatói és követői között, akiknél már meghonosodott a környezettudatos szemlélet.

A TVE kutatása rámutatott: országosan tízből kilenc ember egyetért azzal, hogy saját és gyermekei egészsége, valamint a környezet védelme miatt kevesebb vegyszert kellene használnia az embereknek. A fogyasztók - a válaszadók 65 százaléka - tartanak attól, hogy a vásárolt tisztítószer káros a környezetre.

A környezetért és az egészségért érzett aggodalom egyelőre kevésbé jelenik meg a vásárlói döntésekben. Ennek egyik fő oka, hogy vásárláskor nehezen hozzáférhetőek, nem észrevehetőek az ökocímkés termékek. A magyarok 30 százaléka nem találkozott még ökocímkés termékkel. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy a legtöbb árusítóhely nem helyez hangsúlyt a környezetbarát, ökocímkés termékek megjelenítésére, pl. nem emeli ki a polcokon vagy az ajánlatok között.

A megfelelő termék-kihelyezéssel új fogyasztói rétegeket szólíthatnának meg a kereskedők, a kutatásunkból például az derült ki, hogy a nők és az általános iskolás gyereket nevelő szülők körében többen találkoztak már a címkével, valószínűleg azért, mert ők kifejezetten keresik is ezeket

- magyarázta Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. A környezetbarát tisztítószerek használatában szintén gátló tényező a negatív előítélet: az emberek 28 százaléka drágábbnak gondolja az ökocímkés háztartási vegyszereket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ökocímkés szerek ára valóban széles skálán mozog, de mára több kereskedelmi márkás tisztítószernek létezik átlagos árú környezetbarát, ökocímkés változata - ezek a nagyobb drogériákban, kereskedelmi láncokban elérhetők. Szintén cáfolja az előítéletet, hogy az ilyen szereket használó, tehát valós élménnyel rendelkező, környezettudatos fogyasztóknak csupán 3 százaléka gondolja drágábbnak az ökocímkés termékeket.

Címkék:
vásárlás, egészség, pénzcentrum.hu, takarítás, vegyszer, egészségmegőrzés,