Aggasztó előrejelzés: pár év, és nem lesz elég gyermekorvos Magyarországon

Világgazdaság2019. március 11. 08:30

A következő négy évben csaknem 250 házi gyermekorvosi praxisban nem lesz, aki ellássa a gyerekeket, ezért jó lenne, ha az egészségpolitika egyértelművé tenné, hogy fenn akarják-e tartani az alapellátás keretein belül a házi gyermekorvosi ellátást - idézte Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnökét a Világgazdaság.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, mekkora gondokkal kell szembenéznie a jövőben a gyermekorvosi ellátásnak. A problémákról most azonban újabb részletek láttak napvilágot:

A következő négy évben csaknem 250 házi gyermekorvosi praxisban nem lesz, aki ellássa a gyerekeket, ezért jó lenne, ha az egészségpolitika egyértelművé tenné, hogy fenn akarják-e tartani az alapellátás keretein belül a házi gyermekorvosi ellátást

- mondta Póta György, aki hangsúlyozta, a HGYE elkötelezett amelett, hogy 18 éves korig a gyerekeket házi gyermekorvosok lássák el. Az elnök szerint egyébként az utóbbi négy-öt évben 120 gyermekorvosi praxis szűnt meg úgy, hogy nincs utánpótlás, a 18 év alatti populációt összesen 1400 házi gyermekorvosi praxisban látják el. Egy praxisra legalább 1000-1300 gyermek jut, a rendelőkben az új generáció híján az orvosok idősödése a legnagyobb probléma.

A nem megfelelő utánpótlás miatt a HGYE becslései szerint a folytatásban is évente várhatóan hatvan praxis szűnhet meg. 

Címkék:
biztosítás, egészség, pénzcentrum.hu, egészségügy, praxis,