Életmentő szívgyógyszer hiányzik a magyar patikákból: nincs helyettesítő terméke sem

Pénzcentrum2019. március 7. 09:00

Gyakorlatilag lehetetlen hozzájutni egy életmentő szívgyógyszerhez a magyar patikákban: a gyártó is elismerte a készlethiányt. Mindez azért baj, mert ezt az orvosságot nem lehet semmivel sem helyettesíteni, így pedig emberéletekbe kerülhet, ha nem oldódik meg a probléma.

Az elmúlt hetekben nem lehetett Magyarországon beszerezni egy fontos szívgyógyszert, ugyanis a Sanofi gyógyszergyárnál kifogytak a készletek - írja az Index. Bár gyakorta előfordul egyes készítményeknél kisebb-nagyobb készlethiány, de azokat lehet helyettesíteni más, azonos hatóanyagú termékekkel.

A szóban forgó gyógyszerből azonban nincs a piacon hasonló.

Egy szakorvos a portálnak megerősítette, a betegei is arra panaszkodtak, hogy megszokott gyógyszerük nem szerezhető be a patikában. Mint ismertette, ezt az orvosságot a potenciálisan életveszélyes szívkamrai ritmuszavarok - például kamrai tahikardia, kamrafibrilláció - és más ritmuszavarok megelőzésére használják. A szer betegtájékoztatója is kiemeli, hogy a készítmény alkalmas a ritmuszavar okozta halálozás megelőzésére.

Az állami is tud a bajról

A hiányról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél is tudnak, a honlapjukon az olvasható, hogy január 15-e óta gyártási gondok miatt nem érhető el a fontos szívgyógyszer, a próbléma az intézmény szerin március 31-ig oldódhat meg. Tehát a betegek csaknem 3 hónapig nem, vagy csak nehezen juthatnak hozzá a létfontosságú gyógyszerhez. Ugyan lehet kérvényezni, hogy egyedi importból rendeljenek a patikák, de ez rengeteg utánajárás és adminisztráció, amit nem biztos, hogy mindenki meg tud tenni.

Az említett készítmény most egyedül ampullás formában érhető el Magyarországon a kardiológiai osztályokon, mentőautókon, valamint a kórházak újraélesztős táskáiban.

A nyilatkozó orvos azzal próbálja nyugtatni betegeit, hogy a gyógyszer hatóanyaga lassan, teljesen csak hetek alatt ürül ki a szervezetből, és csak remélni tudja, hogy addig a hiány megoldódik.
Címkék:
biztosítás, gyógyszer, betegek, ogyéi, gyógyszerhiány, szívgyógyszer,