Ez vár a betegekre: a műtét után akár még aznap hazamehetnek

Világgazdaság2018. december 14. 08:30

Az egynapos műtétek aráya 20 százalék hazánkban, miközben az EU-s átlag 60 százalék - írja a Világgazdaság. Az EMMI ösztönzőkkel igyekszik segíteni az egynapos műtétek terjedését.

A kórházaknak 10 százalékkal magasabb összeget fizet a biztosító az egynapos műtétekre Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint, valamint az ilyen beavatkozások mentességet élveznek a teljesítményvolumen-korlát alól. A Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság (MEST) adatai szerint az összes elvégzett műtétnek egyelőre kevesebb mint 20 százalékát végzik egynapos ellátásban, miközben más országok tapasztalatai szerint az arány akár 60 százalék is lehet.

Gamal Eldin Mohamed, a MEST elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a kórházak akár 30 százalékkal több ilyen műtétet is el tudnának végezni. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy három év alatt 54 százalékkal emelkedett az egynapos műtétek száma. Mindeközben Magyarországon töltik a betegek a legtöbb időt kórházban, átlagosan 9,5 napot - ez az idő pedig az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt.

Címkék:
biztosítás, kórház, orvos, egészségügy, műtét,