Itt a javaslat: így változik a sürgősségi ellátás

Népszava2018. december 3. 09:00

Változik a sürgősségi egészségügyi ellátás. Az új javaslat szerint a sürgősségire beérkező betegeket egy szakember osztályozná, ezután pedig állapotuktól függően továbbküldenék őket a megfelelő osztályra - írja a Népszava.

Átalakítja a kormány a sürgősségi ellátást. Akik mentővel hoznak, azokat 5, a saját lábukon érkezőket pedig legfeljebb 10 percen belül "osztályozni" kell. A besorolást speciális szakemberek, diplomás ápolók végeznék el. Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek valamint halaszthatók. A halaszthatókat illetve a kevésbé sürgős eseteket az "akut alapellátási egységhez" irányítják, ahol egy mentőtiszt vagy egy diplomás ápoló ellátja a betegeket.

Becslések szerint a sürgősségi osztályokra érkező betegek mintegy 60 százalékának egyáltalán nincs szüksége azonnali ellátásra. Némelykor a háziorvosok is úgy szabadulnak a problémától, hogy a betegeiket beküldik a sürgősségire. Sokan azért mennek a sürgősségire, mert munkaidejükben nem tudnak háziorvoshoz fordulni, miközben a maradék 40 százaléknak, az igazán sürgős eseteknek legfeljebb átlagosan 4 órán belül ellátáshoz kell jutnia.

Címkék:
biztosítás, kórház, orvos, egészségügy, mentő, doktor, sürgősségi, kásler miklós, kásler,