Megszűnhetnek a fizetős kórházi szolgáltatások

Népszava2018. október 19. 10:30

Egy hamarosan benyújtásra kerülő törvénytervezet szerint az egészségügyi intézményeknek tilos lesz pénzt kérniük szolgáltatásaikért -derül ki a Népszava által megszerzett jogszabály-tervezetből. A bevételkiesés 5-10 százalékos is lehet kórházanként.


A kórházak jelenleg több olyan szolgáltatást is nyújtanak, amelyek nem érhetőek el biztosítási fedezetből - ilyenek például az egyágyas kórházi szobák, testsúlycsökkentő műtétek vagy leletmásolatok - írja a Népszava. A tervezet nem tenné lehetővé a jövőben a kórházak eszközeinek és termeinek bérbe adását sem. A cél a magán- és az állami egészségügy teljes szétválasztása lehet.

Ha mindez megvalósulna, az azt jelentené, hogy még azok a betegek sem fizethetnének a külön szolgáltatásokért, akik egyébként ezt megengedhetik maguknak - így azok akár meg is szűnhetnek az állami intézményekben. Így aki nem kíván lemondani egyes szolgáltatásokról - vagy azt nem teheti meg -, annak nem marad más választása, minthogy a magánegészségügyi intézményekhez forduljon ellátásért.

 

Címkék:
biztosítás, kórház, orvos, egészségügy, doktor, magánegészségügy,