Csúszhat az életmentő országos szűrés: szakember, eszköz sincs elég

Pénzcentrum2018. augusztus 29. 10:00

Hosszú évek óta van terítéken az ingyenes, országos vastagbélrák szűrés, ami talán idén végre el is indulhat. Szakértők szerint azonban menet közben fog csak kiderülni, hogy lesz-e az egészségügynek elég kapacitása a vizsgálatokra, ugyanis sem szakember, sem eszköz nincsen elegendő - számolt be az RTL Híradó.

Többi éve tervezik már Magyarországon az országos vastagbélrák szűrés bevezetését, eddig azonban ebből még semmi nem valósult meg. Az Emmi-t vezető Kásler Miklós szerint idén ősszel azonban tényleg sor kerül majd az első vizsgálatokra.

Az RTL Híradója szerint a kétlépcsős vizsgálatokra 2,4 millió 50-70 év közötti embert hívnak majd be a következő két évben. A behívottakon előbb székletvizsgálatot, majd gyanú esetén vastagbél tükrözést végeznek, ami több százezer vizsgálatot jelenthet.

Dr. Bene László, a Magyar Gasztroeneterológiai Társaság jövőbeni elnöke szerint azonban csak menet közben fog kiderülni, hogy mire lesz elég az egészségügy kapacitása. Jelenleg ugyanis sem szakemberből, sem eszközből nincs elég ekkora méretű tömeg ellátására. 130 kolonoszkópiás laborból például csupán 45-öt minősítettek alkalmasnak a szűrővizsgálatok elvégzésére.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, egészségügy, szűrés, emmi, vastagbélrák,