Afrikai vírus szedi áldozatait Magyarországon: titkolnák, pedig vannak, akik belehaltak

hvg.hu2018. augusztus 23. 10:00

Idén augusztusig 39-en betegedtek meg Magyarországon nyugat-nílusi lázban, a hvg.hu információ szerint közülük legalább ketten bele is haltak a betegségbe. A hatóságok nem közölnek pontos adatokat az idei halálesetekről, hiába kért tőlük tájékoztatást a lap.

A hvg.hu információi szerint legalább ketten haltak már bele idén a nyugat-nílusi lázba, amely jellemzően júliustól októberig szedi áldozatait hazánkban. A magyar hatóságok az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján csupán a megbetegedések számát közlik év közben, a halálesetek számát csak év végén publikálják, ellentétben más országok gyakorlatával. 2017-ben négyen haltak bele Magyarországon a vírusfertőzésbe, amely szúnyogcsípéssel terjed.

A nyugat-nílusi láz a közép-európai régióban és a Balkánon teljesen megszokott megbetegedés, jellemzően júliustól októberig fordul elő. A szúnyogcsípéssel terjedő vírus az esetek töredékében okoz csak tünetekkel járó megbetegedést, a betegek 10-20 százalékánál fordulhatnak elő enyhe, megfázásos tünetek vagy kiütés

- közölte a hvg.hu-val Kemenesi Gábor virológus, aki hozzátette, hogy az esetek kevesebb mint egy százaléka jár súlyosabb szövődménnyel, például agyhártya- vagy agyvelőgyulladással, ennek a kockázatnak leginkább az idős vagy legyengült immunrendszerű betegek vannak kitéve. A vírusra orvosság nincs, a páciensek tüneti kezelést kapnak csupán.

A hvg.hu hiába kérte a legfrissebb, nyugat-nílusi lázzal összefüggő haláleseti statisztikákat az ÁNTSZ-től, az Emmitől és az Állami Egészségügyi Ellátóközponttól, nem kapták meg azokat. Így járt Mesterházy Attila szocialista képviselő is, akinek a témában feltett írásos kérdésére Rétvári Bence államtitkár kedden lényegében annyit közölt, hogy 

a Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján elérhetőek a hazai járványügyi helyzetről kiadott heti tájékoztatók.
Címkék:
biztosítás, egészség, vírus, betegség, statisztika,