Sótlanabb kenyér, drágább dohány, több úszás vár ránk?

Népszava2018. július 31. 08:31

Az országos intézetek elkészítették a népegészségügyi programterveket, amelyekben leginkább a betegségek megelőzésének hiányát, az ellátórendszer problémáit és önmaguk pozícióját erősítő javaslataikat rögzítették - írja a Népszava.

Az országos intézetek elkészítették a népegészségügyi programterveket - írta a Népszava. A lap úgy tudja: leginkább a betegségek megelőzésének hiányát, az ellátórendszer problémáit és önmaguk pozícióját erősítő javaslataikat rögzítették az intézetek. A dokumentumból kiderül például, hogy a keringési betegségek megelőzéséről szóló program többek között az alkohol-, a sófogyasztás, a dohányzás csökkentését, a magas vérnyomás, az anyagcsere betegségek mérséklését, a sportolási kedv növelését tűzte ki célul. A megvalósításhoz központi intézkedéseket is javasolnak, köztük a kenyér sótartalmának csökkentését, a dohányáruk adótartalmának emelését.

A mozgásszervi programban megemlítik a járásonkénti tanuszoda létesítését, az iskolai és iskolák közötti versenyek, nyári mozgástáborok szervezését és központi támogatását, "tömegsportolásra alkalmas helyek (például futópályák, edzőtermek, kerékpár kölcsönzés, uszodák, stb.) kötelező létrehozását", a helyes közétkeztetés biztosítását.

A dokumentumokból az is kiderül, hhogy bár a keringési betegségekről, a nemzeti mozgás-, és az egészséges gyermekprogramról szóló tervezetek egymástól függetlenül készültek, hasonló problémákat emeltek ki. Valamennyi megállapította, hogy túlságosan kövérek vagyunk, Európában listavezetők, a világ összes országa között pedig csak az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland előzi meg Magyarországot.

 

Címkék:
biztosítás, egészség, egészségügy, program, terv,