Mire számíthat az a nyugdíjas, akinek egyszerre két munkahelye volt?

Pénzcentrum2018. július 31. 10:00

Egy jól meghatározott személyi kör hosszabb szolgálati idővel is kalkulálhat a nyugdíj kiszámításakor - írja az Adózóna.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a szolgálati időt naponként kell számításba venni, 365 naptári napot kell egy évnek tekinteni, továbbá ugyanaz az időtartam csak egyszer vehető figyelembe. Ebből következik, hogy nyugdíjjogosultság és nyugdíjmérték szempontjából egy adott időszakra csak egyszeresen szerezhető szolgálati idő, még akkor is, ha valaki egyidejűleg több biztosításra kötelező jogviszonyban is áll vagy állt.

Ugyanakkor, a fenti általános szabály ellenére van egy meghatározott személyi kör, amelynek lehetősége van úgynevezett kiegészítő szolgálati időt szerezni. Egészségügyi dolgozók esetén ugyanis kiegészítő szolgálati időként figyelembe kell venni a külön törvényileg meghatározott, a 2004. május 1-je utáni, heti 48 órát meghaladó önként vállalt többletmunkavégzést. A többletmunkával szerezhető szolgálati idő azonban nem terjed ki valamennyi egészségügyi dolgozóra egyaránt, ugyanis a jogszabály arról rendelkezik, hogy kizárólag a külön törvényben meghatározott többletmunkavégzés jogosít kiegészítő szolgálati időre.

Címkék:
nyugdij, egészségügy, penzcentrum, nyugellátás, adózóna,