Súlyos kór szedi áldozatait: mutatjuk, kik a legérintettebbek

NapiCsárt2018. július 27. 14:00

Egy friss kutatás szerint jelenleg Új-Zélandon a legnagyobb a bőrrákos megbetegedések aránya, őket pedig Ausztrália követi. Magyarország ebből a szempontból a szerencsésebb országok közé tartozik, ám még így is több mint 1 100 melanomás megbetegedést regisztráltak egy év alatt.

Új-Zélandon a legmagasabb a bőrrákos megbetegedések aránya az éves bőrrák-érzékenységi mutató (Skin Cancer Susceptibility Index) szerint. A mutató egy 10 pontos skálán pontozza az országokat: a pontok kiszámítása az új melanomás esetek számának a teljes népességhez viszonyított aránya alapján történik.

Új-Zélandon 2 473 új melanomás esetet regisztráltak egy év alatt, így a maximális 10 pontot kapta. A csendes-óceáni szigetországon kívül Ausztrália, Svájc, Svédország és Norvégia található még az első ötben a bőrrák előfordulási aránya szempontjából rangsoroló listán. Magyarország 2,84 ponttal a 24. helyre került a listán, az egy év alatt regisztrált melanomás megbetegedések száma 1 117 volt.

Loading...

Ez alapján úgy tűnhet, hogy Magyarországon viszonylag kedvező a helyzet ilyen szempontból, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy 10 év alatt legalább másfélszeresére emelkedett az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma, sőt, a daganatos betegségek közül ez a mutató nőtt a legnagyobb mértékben. A melanoma az emberi szervezetben előforduló legveszélyesebb daganat, amit leginkább az egyszeri leégések váltanak ki. A daganatok 70 százaléka újonnan, míg 30 százaléka már meglévő anyajegyekből alakul ki.

Címkék:
biztosítás, egészség, rák, penzcentrum, bőrrák, napicsárt,