Bajban a fogorvosok: sokba kerül az amalgám elhagyása

Népszava2018. július 11. 09:30

Mivel jövőre már töméscserékkel és foghúzásokkal eltávolított amalgám nem kerülhet ki a fogorvosi rendelőkből a környezetbe, a székeket amalgámszeparátorral kell felszerelni, csakhogy sok rendelőben nem olyan a gép, illetve a vízhálózat, amelyhez föl lehet szerelni a fúrásnál, csiszolásnál keletkező amalgámrészecske szűrőt. Kérdés az is, hogyan finanszírozzák majd a fogorvosok a költségeket.

Mivel jövőre már töméscserékkel és foghúzásokkal eltávolított amalgám nem kerülhet ki a fogorvosi rendelőkből a környezetbe, a székeket amalgámszeparátorral kell felszerelni - írja a Népszava. A költségeket viszont még senki sem látja át, a lap által megkérdezett fogorvos szerint az alap- és a szakellátásban állami támogatás nélkül nem tudnak lépni a fogorvosok. 

A baj az, hogy sok rendelőben nem olyan a gép, illetve a vízhálózat, amelyhez föl lehet szerelni a fúrásnál, csiszolásnál keletkező amalgámrészecske szűrőt

- mondta egy fogorvos, hozzátéve, bár az új székeken már van ilyen eszköz, az alap és a szakellátásban java részt régi kezelőegységekkel dolgoznak, amelyekben ez nincs benne. Az átalakítás költsége meghaladja az egymillió forintot is. 

Címkék:
biztosítás, egészség, egészségügy, fogorvos,