Jóváhagyták: hamarosan piacra dobják a kannabisz alapú gyógyszert

MTI2018. június 28. 10:02

Először engedélyeztek kannabiszalapú gyógyszert Amerikában, a hatóságok hétfőn hagyták jóvá az epilepszia két ritka, gyerekkorban kezdődő formája ellen.

A gyógyszer a tisztított kannabidiolon (CBD), a növényben talált több mint nyolcvan aktív vegyület egyikén alapul. Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) munkatársa szerint "fontos előrelépés történt".

Azt is hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy szó sincs a kannabisz vagy összetevőinek engedélyezéséről, csupán egyetlen, CBD-n alapuló gyógyszer meghatározott célú használatáról. Az engedélyt klinikai tesztek alapján kapta meg a szer

 - tette hozzá. Az új orvosságot két évnél idősebb gyerekeknek lehet felírni két olyan kór ellen, amelyek epilepsziás rohamot okozhatnak. A két betegség a Lennox-Gastaut- és a Dravet-szindróma.

A CBD nem idéz elő eufóriát, ezt az érzést a kannabisz egy másik összetevője, a tetrahidrokannabinol (THC) okozza. Az Egyesült Államokban szövetségi szinten továbbra is tilos a kannabisz, noha terápiás célokra az államok több mint felében, rekreációs célokra a fővárosban és kilenc államban - köztük Kaliforniában és Coloradóban - engedélyezték már.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Arról tavaly a Portfolio beszámolt, hogy néhány magyar vállalkozó - felismerve, hogy az itteni klíma kifejezetten alkalmas a növény termesztésére - is belevágott a CBD-bizniszbe, csakhogy a végterméket a magyar hatóságok nem engedik piacra, annak ellenére, hogy az nem számít drognak.

 

Címkék:
biztosítás, egészség, gyerekek, gyógyszer,