Sokkoló kutatás: rettegett betegség alakulhat ki egy sima herpeszből

Pénzcentrum2018. június 22. 14:44

Magyarországon rengetegen élnek együtt demenciával, azaz elbutulásos betegségekkel. Ezek leggyakoribb formája az Alzheimer-kór, melynek sem oka, sem gyógyítása nem ismert. Egy friss kutatás ugyanakkor erős kapcsolatot fedezett fel a herpeszvírus két fajtája és az Alzheimer-kór kialakulása között.

A herpeszvírus két fajtája, a 6A és a 7-es jelű hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához a Neuron folyóiratban csütörtökön publikált kutatás szerint. A kutatók 622 alzheimeres tüneteket produkáló és 322 olyan ember agyát hasonlították össze, akikről azt feltételezték, hogy nem érinti a betegség.

Megfigyelésük szerint az alzheimeres agyakban a herpeszvírus szintje kétszer olyan magas volt, mint azokban, akik nem produkálták a betegség tüneteit.

Vannak tudósok, akik régóta azt feltételezik, hogy bizonyos vírusok szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában. Ezen belül a legelterjedtebb teória, hogy az Alzheimer egy agyi válaszreakció, melyet egy vírus által okozott sérülés vált ki. Egy másik feltételezés ugyanakkor, hogy az Alzheimer-kór több betegség folyamatát takarja az agyban, de egyik teóriára sincs megdönthetetlen bizonyíték.

Nem hiszem, hogy kijelenthetnénk, hogy a herpeszvírusok lennének az Alzheimer-kór kialakulásának elsődleges okai, de az tisztán látszik, hogy megzavarnak olyan rendszereket és részt vesznek olyan rendszerek működésében, amelyek gyorsítják az agy közeledését az Alzheimer-kór topológiája felé

- közölte Joe Dudley genetikus, a tanulmány társszerzője. A szakember hozzátette, hogy a tanulmány segíthet olyan markerek azonosításában, melyek könnyebbé teszik majd a betegség diagnosztizálást, illetve annak felmérését is segítheti, hogy egy adott ember mekkora személyes kockázatot fut az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatban.

Ez az eddigi legfontosabb, valaha bemutatott bizonyíték, ami vírus érintettségére utal az Alzheimer-kór kialakulásával vagy lefolyásával kapcsolatban

- mondta el Dr. Sam Grady, a tanulmány tásszerzője, aki a New York-i Mount Sinai Kórház kognitív egészség központjának igazgatója. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A tudósok viszont arra is figyelmeztetnek, hogy a felfedezés nem érinti az orvosok gyógyítási vagy diagnosztizálási képességét a betegséggel kapcsolatban,

továbbá annak a fontosságát is hangsúlyozzák, hogy nem kell megijedni a kutatás eredményeitől. Az Egyesült Államokban a felnőttek 90 százaléka megfertőződik herpeszvírussal 50 éves koráig, és nem mindegyiküknél alakul ki demencia. Magyarországon ez a betegségcsoport 200 ezer embert érint a Richter Gedeon Nyrt. által üzemeltetett felejtek.hu oldal szerint.

(CNN)

Címkék:
biztosítás, egészségügy, kutatás, betegség, alzheimer-kór,