Nesze neked várólista: erre a kezelésre 5 évet várhatnak a magyar gyerekek

Népszava2018. június 7. 09:00

Van, ahol akár öt évet is várni kellene arra, hogy egy gyerek fogszabályzót kapjon - írja a Népszava.

Ha most egy beteg bekopogtat az ajtón, és nem azonnali ellátásra van szüksége, legkorábban négy hét múlva tudom fogadni például fogtömésre

- mondta el a lapnak Nagy Ákos, fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke. A szakember szerint hiába, hogy tíz gyerekből kettő-háromnak biztosan szüksége lenne fogszabályozásra, egyes megyékben csak erre a kezelésre éveket kell várni.

Az alelnök szerint Zala megyében körülbelül 3 évet, mert ott havonta csak 45 órában van szakorvos. Ennél azonban rosszabb a helyzet Komárom-Esztergomban és Nógrádban, mert ezekben a megyékben már csak egy fogszabályozó rendelés működik,

így akár 5 év is lehet a kezelésre az előjegyzés. Ez pedig olyannyira sok idő, hogy a gyerek ki is nőhet a fogszabályzásból.

A felnőtteknél sem jobb a helyzet, Míg negyven éves korig általában szuvasodás, ezt követően viszont a lötyögő fogak, a fogkövek, az ínybetegségek okoznak problémát. És ha valaki csak későn jut problémáival orvoshoz, már csak sok pénzért lehet csontpótló eljárásokkal menteni a menthető.

Nagy Ákos szerint a negyven felettiek 35-40 százalékának lenne szüksége paradontológiai kezelésre, csakhogy valószínűleg a rászorulók nagy többsége soha nem jut el oda. Az egészségügyi világszervezet, a WHO adatai szerint a 65-74 éves magyar emberek negyedének már egyetlen foga sincs.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, orvos, gyerek, egészségügy, fogászat, fogorvos, who, ellátás, fogszabályzó,