Rohamléptékkel emelkedik a kórházak adósságállománya

Napi.hu2018. május 23. 10:00

Egyetlen hónap alatt közel 6 milliárd forinttal emelkedett a hazai kórházak adósságállománya - írja a napi.hu. A teljes adósság ezzel elérte a 32,4 milliárd forintot.

A szokásos közel kétszeresével, közel 6 milliárd forinttal emelkedett a kórházak adósságállománya március vége és április vége között. Számos olyan kórház van, amelyek adósságállománya több száz millió forinttal emelkedett a szóban forgó időszakban, illetve a mintegy 100 intézményből 8-nak már az 1 milliárd forintot is meghaladja a tartozása. Sőt, a Péterfy Sándor utcai kórház adósságállománya április végére már a 2 milliárd forintot is meghaladta.

A kórházak nehéz pénzügyi helyzete kiszámíthatatlan állapotokat idéz elő a beszállítóknál, akik azt javasolják, hogy 2019-től a kórházi adósságok utólagos konszolidációja helyett a kormányzat már előre építse be ezeket az összegeket a teljesítményfinanszírozásba. Ezzel elkerülhetővé válna a kórházak év közbeni adósságfelhalmozása, illetve a késedelmi kamatok és behajtási költségátalányok megszűnésével megtakarítást is eredményezne az új rendszer.

Címkék:
kórház, adósság, egészségügy, adósságállomány,