Nem kérhet pénzt a háziorvos az otthoni kezelésért: mutatjuk, miért

Népszava2018. május 7. 09:00

Egyre több háziorvos kér díjat az otthoni ellátásért olyan esetekben, amikor álláspontjuk szerint kényelmi szolgáltatásról van szó, tehát a beteg csak kényelme miatt nem ment be a rendelőbe. Ez azonban illegális, egyszerűen nincs meg hozzá a jogi környezet - nyilatkozta a Népszavának egy háziorvosi érdekvédelmi vezető, valamint egy egészségügyi szakjogász is.

Büntetés járhat azért, ha egy háziorvos pénzt kér az otthoni ellátásért. Ez az olyan esettekre is vonatkozik, amelyek az orvos megítélése szerint indokolatlan kiszállásnak számítanak. A háziorvoslásról szóló törvény egyértelműen fogalmaz Semleczi Kamill szerint, aki az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Eszerint a házhoz hívásért nem kérhető pénz, ráadásul egy páciens meg sem tudja állapítani, hogy mennyire súlyos a betegsége, csupán annyit tud, hogy jól van vagy nincs jól.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász is osztja a szakmai vezető véleményét. Az egészségbiztosításról szóló törvény alapján nincs lehetőség díjat kérni az indokolatlannak tűnő kiszállásokért.

A fenti vélemények ellenére a lap szerint egyre több háziorvos tünteti fel a rendelőben vagy a honlapján, hogy kényelmi díjat számít fel a háznál gyógyításért, amennyiben annak oka nem a beteg állapota, hanem kényelme. Közkézen forog egy orvosi kamarai díjtétel ajánlás is erre az esetre, azonban az a lap szerint nem tekinthető díjtétel-ajánlásnak.

Címkék:
biztosítás, egészségügy, háziorvos, beteg, ügyelet,