Gyilkos vírus szedi áldozatait Európában: ezért vagyunk veszélyben

hvg.hu2018. május 4. 09:00

Négyszer több kanyarós megbetegedés volt az európai régióbam tavaly, mint az azt megelőző évben. Ennek pedig a fejlett országokban a növekvő oltásellenesség az oka - írja a HVG.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2017-ben 20 ezer kanyarós megbetegedés fordult elő, és ezekből 35 halálos volt.

Ez az előző évekhez képest négyszeres növekedés a megbetegedések számában.

A régió 53 országából 33 ugyan kanyaró- és rubeolamentes, köszönhetően a lakosság legalább 95 százalékos átoltottságának, de amíg a világ bármely pontján fertőz ez a betegség, bárhova eljuthat, és életkortól függetlenül elkaphatják azok, akik nem vagy csak részlegesen lettek beoltva.

Az uniós tagországok közötti különbségek egyébként indokolatlanul nagyok. Éppen ezért szakértők szerint a gondot a növekvő oltásellenesség jelenti, hiszen a vakcinák jó minőségben hozzáférhetőek, és hatékonyan előzik meg az akár halálos kimenetelű betegséget. Ennek ellenére mind többen döntenek úgy, hogy sem a gyereküket, sem magukat nem oltják be. A szakértők hozzáteszik azt is, hogy jellemzően a fejlett országokban növekszik az oltásellenesség.

Címkék:
biztosítás, egészség, pénzcentrum.hu, oltás, védőoltás, kanyaró, oltásellenesség,