Durva változás a patikákban: több száz gyógyszer vált elérhetetlenné

Világgazdaság2018. március 22. 09:07

Több mint háromszáz gyógyszerből van átmeneti hiány. Sok helyen nem lehet kapni például megfázás elleni készítményeket, mint például orrsprayt vagy szemcseppet - írja a Világgazdaság.

365 gyógyszer esetében van átmeneti hiány Magyarországon, bár elsőre a szám nagynak tűnik, ez csupán a készítmények egy százalékát teszi ki - írja a lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adataira hivatkozva.

Az adatsorból az is kiderül, hogy összesen 443 olyan gyógyszer van, amit már hónapok, vagy évek óta nem lehet kapni, de hatezer tétel szerepel a helyettesítési listán.

A hiány okai között megemlítik a hatóanyag-beszerzési problémákat, a kereskedelmi okot, valamint a megszűnő forgalmazást is. Ezen felül pedig üzleti döntések is állhatnak a hiány mögött.

A szezon után hiánycikknek számítanak a megfázás elleni készítmények, szemcseppek, fájdalomcsillapítók, de hiányzik például a rotavírus elleni vakcinák egyike vagy a gyermekeknek készült hepatitis B ellenei vakcina is. Utóbbi kettőt egyébként az OGYÉI egyedi importból szerzi most be.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, gyógyszer, betegség, hiány, megfázás, orrspray, nátha, hepatitis, fájdalomcsillapító,