Milliárdokba került tavaly a magyarok külföldi gyógykezeltetése

Pénzcentrum2018. február 19. 09:00

Több mint 2,5 milliárd forint értékben támogatta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) betegek külföldön történő gyógykezelését. Az elmúlt 3 évben csaknem 1900 beteg külföldi gyógykezelését finanszírozta az egészségbiztosító - írja a Világgazdaság.

2,6 milliárd forint értékben támogatta a betegek külföldi gyógykezelését a NEAK. Az engedélyezett beavatkozások olyan, Magyarországon nem végzett ellátások, melyek orvosszakmailag elfogadottak és a beteg szempontjából is reális egészségnyereséggel járnak.

A finanszírozott külföldi ellátások 99 százaléka Svájcban és az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban történt. A legtöbb beavatkozást Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Svájcban, Belgiumban és Spanyolországban végezték el az utóbbi években. Az elmúlt 3 évben csaknem 1900 beteg gyógykezelését finanszírozta az egészségbiztosító, a tavaly benyújtott 802 kérelemből pedig 701-et engedélyeztek.

A kérelmek elbírálása leghosszabb esetben 60 napig tart. 2017-ben a legdrágább beavatkozás - egy külföldi onkológiai ellátás - 56,8 millió forintba került. De volt már ennél drágább beavatkozás is: 2015-ben 80,16 millió forintot fizetett a NEAK egy tüdőtranszplantációért.

Címkék:
egészségügy, külföld, egészségbiztosítás, neak, gyógykezelés,