Itt tuti, nem tudsz orvoshoz menni: 10 éve nincs háziorvos

Pénzcentrum2018. február 6. 09:01

Van olyan magyarországi falu, ahol több mint 10 éve nincs háziorvosi ellátás, ráadásul 10-ből 4 háziorvos elmúlt 60 éves, ők hamarosan nyugdíjba mennek - számolt be a Hír TV.

A Borsod megyei Felsőtelekesnek 13 éve nincs háziorvosa, itt a helyettesítő orvos hetente kétszer rendel. Szuhogyban 2016 óta nincs orvos, a helyiek a szomszédos községbe tudnak átmenni az ügyeletre vagy egyszerűen mentőt hívnak.

Nógrád megyében sem sokkal jobb a helyzet, Szirákon például 5 éve, míg a Baranya megyei Ibafa 2004 óta nem talál háziorvost, pedig szolgálati lakást is adnának a praxishoz. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ januári adatai szerint egyébként majdnem 300 tartósan betöltetlen, azaz legalább fél éve üres háziorvosi körzet van az országban. A helyzet Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb.

Ott, ahol nincs háziorvos, ez kimutatott tény, a korai halálozás az jóval magasabb, mint azokban a praxisokban, ahol van háziorvos

- mondta el a csatornának Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. Mindezen felül 10-ből négy háziorvos elmúlt 60 éves, ők nemsokára nyugdíjba mennek.

A betöltetlen praxisban az ellátás minősége jelentősen romlik, hiszen a legtöbb esetben helyettesítéssel oldják az ellátást; és az amúgy is túlterhelt kollégák terheltségét fokozza: sérül a kapuőri funkció és a betegellátás rendje

- mondta Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, orvos, háziorvos, falu, ügyelet, ellátás, probléma, község,