Ingyenesen szűrik a súlyos májkárosodást okozó vírust

Népszava2018. január 23. 09:00

Az idei évtől minden egészségügyi dolgozónak lehetősége lesz az ingyenes hepatitisz C szűrésre - írja a Népszava. Erre a célra 600 millió forintot különítettek el a költségvetésben.

2018-tól minden egészségügyi dolgozónak módja lesz ingyenes hepatitisz C szűrést csináltatni. A szűrés önkéntes, azt az éves üzemi orvosi vizsgálat alkalmával fogják felajánlani a dolgozóknak. A kiszűrt személyeket azonnal kezelésben is részesítik.

A hepatitisz C májgyulladás súlyosan károsítja a májsejteket, a betegség végül májzsugorhoz vagy májrákhoz is vezethet. A fertőzöttek nagyjából felénél nem is lehet megmondani, hogyan és mikor fertőződtek meg a betegséggel, ráadásul a betegek sokszor panaszmentesek. Ennek következtében komoly kockázatot jelentenek az őket kezelő orvosoknak.

A Med. Et Jur. szakfolyóirat legutóbbi számában közölt kutatás szerint minden negyedik kórházban előfordult, hogy egy vagy két dolgozó megfertőződött a betegséggel. Az esetek csaknem felénél bizonyítható volt, hogy az orvosok, szakdolgozók a munkájuk közben fertőződtek meg. A cikk szerint a fertőzöttek eséllyel perelhetik az intézményeket kártérítésért, mivel a hepatitisz C-t súlyos foglalkozási betegségként kezelik.

Címkék:
ingyenes, egészségügy, szűrés, máj, egészségügyi dolgozók,