Európa szerte terjed a HIV, Magyarországon sem rózsás a helyzet

Pénzcentrum2017. november 29. 10:02

Európa északi és keleti felében drámaian emelkedett az elmúlt évben a HIV-fertőzöttek száma. Magyarország azonban továbbra is jó helyzetben van, nálunk még mindig kevesen érintettek. Nagyobb baj, hogy - hasonlóan Európa legtöbb országához - itthon is már csak az AIDS stádiumában fedezik fel a fertőzést - írja a Magyar Idők.

Egyre terjed a HIV-járvány Európában, ahol soha nem regisztráltak még olyan sok új megbetegedést, mint tavaly: több mint 160 ezret. Az Egészségügyi Világszervezet európai régiója az egyetlen olyan térség, ahol emelkedik az új HIV-fertőzések száma - írja a lap.

Magyarországon az adatok gyűjtésének kezdete, 1985 óta összesen 3344 HIV-esetet és 892 AIDS-beteget vettek nyilvántartásba. Szlávik János szerint itthon is jellemző, hogy a fertőzöttek mintegy 25 százalékát már későn, akár végstádiumú AIDS-esként ismerik csak fel. Épp ezért elengedhetetlen a rendszeres szűrés. A szakember azt is javasolja, hogy aki gyakran váltogatja a partnereit, évente legalább egyszer csináltasson HIV-tesztet, mert a gyermeket vállaló anyák például csak így lehetnek biztosak abban, hogy nem adják át a fertőzést gyermeküknek.

Címkék:
biztosítás, egészség, egészségügy, hiv,