Megoldás a vérhiányra: bővülhet a véradók köre

Magyar Nemzet2017. november 28. 10:02

Hosszú idő után bővülhet a véradók köre, miután már lehetnek önkéntes véradók a hemokromatózisos betegek.

Már lehetnek önkéntes véradók a hemokromatózisos egyének, vérüket fölajánlhatják más, arra rászoruló betegeknek, ami komoly segítséget jelent a rendszeres vérhiánnyal küzdő egészségügynek - írja a Magyar Nemzet.

A hemokromatózisos betegek szervezetében fokozott vasfelszívódás miatt a vastartalom a normális szint fölé emelkedik. Az Országos Vérellátó Szolgálat szeptember 25-én döntött a hemokromatózisban szenvedő véradók alkalmasságának kedvezőbb elbírálásáról. Ennek most azért is van nagy jelenrtősége, mert nyáron komoly vérhiány állt elő, amely miatt műtétek halasztása is szóba jött. A betegek sok esetben csak az irányított véradásban bízhattak. Közben pedig lettek volna véradók, akiket a rendszerből egyszerűen kizártak. 

A hemokromatózisos betegeknél rendszeresen nagyobb mennyiségű vért kell lecsapolni. Többségüknél két-három évig van szükség gyakori vérvételre, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hetente-kéthetente le kell venni tőlük 3-4,5 deciliter vért, ami pont annyi, mint amennyit egy önkéntes véradótól levesznek egy véradás alkalmával.Csakhogy eddig ez a vér kárba veszett, veszélyes hulladékként kellett gyűjteniük, hogy megsemmisíthessék. Miközben másnak az életét menthette volna meg. Most viszont az komoly előrelépés, hogy a hemokromatózisos férfiak évente ötször, a nők pedig négyszer adhatnak vért.

Címkék:
biztosítás, egészség, véradás,