Hatalmas, mindenkit érintő változás jön a patikákban november 1-től

24.hu2017. október 20. 09:30

Sok orvos szerint nem lesz zökkenőmentes az átállás a november 1-jével élesedő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre (EESZT) - írja a 24.hu.

Dr. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint esélytelen, hogy november 1-jével üzemszerűen és országosan működni kezdjen EESZT. Szerinte központi eredetű a késedelem. Elmondása szerint 70 ezer szolgáltató indította már el a csatlakozási kérelmét az EESZT rendszerhez, de sokuk még vár az engedélyeztetésre.

Az EESZT lelkének mondható e-személyikártya leolvasókat október 6-ig minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak meg kellett igényelnie. A kártyaleolvasó működéséhez azonban minden orvosnak, nővérnek és patikusnak ki kell váltania az e-személyit, ráadásul a központi orvosi ügyeleti szolgáltatók egy része még kártyaleolvasót sem kapott, mivel későn lettek tájékoztatva, így csak a határidő letelte után rendelték meg az eszközt.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója is azok közé tartozik, akik üdvözlik az EESZT bevezetését, de ő is úgy gondolja, hogy sok, átlagos informatikai tudással rendelkező kollégájának is gondot fog okozni a csatlakozás. Van olyan orvos, aki szerint november 1-ig az ország felének nem fog sikerülni a csatlakozás, mivel a tanúsítvány letöltése rendkívül nehézkesen megy.

Egy névtelenséget kérő patikus szerint ha jót akarunk magunknak, akkor november 1. után is vigyük magunkkal a hagyományos, papír alapú receptet a patikába.

Szerinte a rendszer korai élesítésével úgy ugrunk a mélyvízbe, hogy nem tudunk úszni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megnyugtató azonban, hogy 2019-ig marad a papír alapú receptkiadás, így probléma esetén is biztosítva lesz a folyamatos ellátás.

Címkék:
egészségügy, recept, e-recept,