Új betegség szedi áldozatait: több ezer magyar lehet érintett

Pénzcentrum2017. szeptember 20. 09:32

A tüdőfibrózis halálos betegség, a betegek tüdőszövetei egy fertőzés után nem gyógyulni, hanem hegesedni kezdenek. Magyarországon 500-600 érintett lehet, de nagyon sok beteget nem diagnosztizálnak, így akár több ezer is lehet a számuk - derült ki az RTL Klub Híradójából.

Nagyon nehéz felismerni a tüdőfibrózist, ami egyre gyakrabban fordul elő, és halálos betegség. Az érintettek fele 3 éven belül meghal. A mai napig nem tudják, hogy pontosan mi okozza - hangzott el a keddi RTL Híradóban.

Hogy mikor érdemes gyanakodni és orvoshoz fordulni? Ha valaki nehezen megy fel lépcsőn, nehézlégzés jelentkezik utána, száraz köhögést vált ki egy mély légzés vagy megváltozik a köröm szerkezete, és domború, úgynevezett óraüvegköröm jön létre. A betegség a legtöbb esetben az idősebb korosztálynál, 50 év felett fordul elő.

A betegséget egyelőre nem lehet gyógyítani, csak a tüneteket tudják kezelni. A híradóban megszólaló orvos, Müller Veronika azt mondta, a diagnózistól számítva átlagosan hároméves túlélésre számíthatnak a betegek.

Címkék:
biztosítás, vizsgálat, egészség, egészségügy,