Veszélyben az egészségügyi ellátás: kiürült a kassza

Népszava2017. szeptember 18. 10:02

Veszélybe kerülhet az egészségügyi büdzsé, ezért a kormánynak 42 milliárd forinttal kellene kiegészítenie az ágazat költségvetését - írja a Népszava.

Arról ír a mai Népszava, hogy a kormánynak 42 milliárd forinttal kellene kiegészítenie az egészségügyi költségvetést. Ennyi pénzre van szüksége a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelőnek (NEAK) ahhoz, hogy egyetlen beteg terápiája se szakadjon félbe.

Becslések szerint minden kórház költségvetéséből hiányzik 1-2 havi működési összeg, ezért a teljes büdzséből 6,4 milliárd forint jutna a kórházak és szakrendelők működésére.

A gyógyszer-kassza szeptemberre ürült ki teljesen, ezért erre 28 milliárdos azonnali támogatás jut majd. Azért csak ennyi, mert a gyógyszergyártók korábban már 40 milliárddal támogatták júliusig.

Az egészségügy közfinanszírozása minden európai országban nő, ez Magyarországon is így van. Azonban hiába növelte a kormányzat az utóbbi években a GDP 0,4 százalékával az egészségügyi kiadásokat, azok reálértékben még mindig 6 százalékkal elmaradnak a 2006-os szinttől.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, kórház, egészségügy, finanszírozás, betegellátás,