Nem csak a gazdagok kiváltsága: ingyen is lehet plasztikáztatni

Veres Dóra2017. szeptember 13. 05:27

Az elmúlt évekhez képest még mindig emelkedik a plasztikai beavatkozások száma. Ennek oka, hogy a különféle eljárások könnyebben elérhetők, korántsem csak a felső tízezer tagjainak kiváltsága. Többgyermekes anyukák, és egyre több férfi is él a lehetőséggel. Utánajártunk, melyek a legkeresettebb beavatkozások, és milyen esetekben állja a NEAK a műtétek árát.


Nincs olyan beavatkozás, aminek a száma az utóbbi időben csökkent volna, sőt, mindegyiké nőtt

- mondta a Pénzcentrumnak egy budapesti plasztikai sebész szakorvos. Magánrendelésén egyre nagyobb az érdeklődés a szépészeti beavatkozások iránt, az ő páciensei között például egyre több a többgyermekes anyuka, és a férfi is. Utóbbit az Aesthetica Orvosi Központ is megerősíti, ők is azt tapasztalják, hogy egyre több férfi érdeklődik a szolgáltatásaik iránt.

A melleket érintő plasztikai műtétek továbbra is a legkeresettebbek a szépészeti beavatkozások közül, de az orr-és hasplasztika, a zsírleszívás és a fülplasztika is nagyon népszerű. A nem invazív beavatkozások közül pedig a ráncfeltöltést keresik a legtöbben.

Mégis mennyibe kerül egy beavatkozás?

Az esetek 90 százalékában nem azért jönnek hozzánk az emberek, mert 1-2 mérettel nagyobb melleket szeretnének, hanem mert valójában van valamilyen problémájuk. Gyakran találkozunk például édesanyákkal, akiknek a szülés, szoptatás után megváltozott a testük, nem érzik jól magukat így, és nem is tudnak változtatni a fennálló állapoton

- mondta az Aesthetica Orvosi Központ munkatársa, hozzátéve, a legtöbb esetben a páciensek célja, hogy növeljék önbizalmukat és elégedettebbek legyenek magukkal. Viszont az esztétikai beavatkozások több százezer forintba kerülhetnek.

Loading...

Ha tehát valaki kacérkodik a gondolattal, hogy megcsináltatja a melleit, az implantátumtól, valamint attól függően, hogy mennyire sürgős neki a beavatkozás, úgy készüljön, hogy közel egymillió forintot is otthagyhat az orvosnál.  Az interneten több olyan intézményt is találtunk, ahol lehetőség van részletfizetésre. Van olyan intézet, ahol pénzügyi tanácsadók segítségét is kérheti a páciens, akik még a hitelügyintézésben is segédkeznek.

Van, amikor nem kell fizetni a műtétekért

Amennyiben egészségügyi okokból van szükség a beavatkozásra, van rá mód, hogy a betegeknek egy fillérjükbe se kerüljön az operáció.

Vagyis ha valamilyen fejlődési rendellenesség, baleseti sérülések, illetve orvosi beavatkozás okozta torzulások (pl. daganatok eltávolítása) korrekciójáról van szó, akkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza a költségeket.

A NEAK egészen pontosan így fogalmazott megkeresésünkre:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A jogszabályi rendelkezés értelmében azok a beavatkozások számolhatók el közfinanszírozás keretében, amelyeket finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatónál vesznek igénybe, illetve amelyeknek az elvégzése orvosilag indokolt és szükséges. Az orvosi indikáció megállapítása - az elvégzett vizsgálatok és a kórelőzmény ismeretében, az adott betegség kezelésére vonatkozó szakmai irányelvek alapján - a kezelő szakorvos feladata és felelőssége.

Többek között például az alábbi műtétekre lehet támogatást kérni:

  • Külsőfül alaki korrekciója
  • Orrkorrekció
  • Szigetlebeny-plasztika kézen
  • Mellbimbó plasztika
  • Emlő bőrének plasztikája
  • Hegkimetszés
  • Bőr hegének vagy zsugorodásának megszüntetése
  • Bőrforgatásos bőrpótlás
  • Ajak- és külső szájplasztika
  • Ajakkorrekció ajakplasztika után
  • Bőrfelesleg eltávolítása
  • Hajátültetés

Tavaly egyébként összesen 13307 beteg plasztikai célú beavatkozását finanszírozta a NEAK, közel 1,1 milliárd forint értékben.

Loading...

A páciensek többsége felnőtt volt, de a 18 év alattiak körében is sok beavatkozást végeztek.

Loading...

A nemi átalakító műtétekért fizetni kell

Rákérdeztünk arra is, mennyiben támogatja anyagilag az állam a transzexualitás miatti, nemi átalakító műtétek elvégzését. A NEAK a külsődleges nemi jellegek megváltoztatására irányuló beavatkozások esetén az ellátási költségek 10 százalékát biztosítja. Vagyis a költségek jelentős részét, 90 százalékát a páciensnek magának kell valahogyan kigazdálkodnia.

A fejlődési rendellenesség miatt a genetikailag meghatározott nem külsődleges jegyeinek kialakítása esetén a szükséges egészségügyi ellátásokat viszont 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással finanszírozza - írták, hozzátéve, a beteg nemének genetikai módon történő meghatározása, továbbá a fejlődési rendellenesség meglétének megállapítása szakorvosi kompetenciába tartozik.

Címkék:
egészség, egészségbiztosítás, neak,