Kínkeserves napok várnak az allergiásokra

MTI2017. augusztus 25. 20:30

A hétvégén a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan tovább emelkedik, és országszerte eléri a nagyon magas szintet - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet Facebook-oldalán pénteken.


Mint írták, a csalánfélék virágporának mennyisége általában a közepes-magas tartományban alakul. Az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé elérheti a magas, nagyon magas szintet.

Nem tudjuk meghatározni a probléma mértékét, de becslések szerint a magyar lakosság 25-30 százaléka érintett

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa és klinikai immunológusa. Sokan ráadásul nem is fordulnak orvoshoz a tünetekkel. A patikákban bárki beszerezhet vény nélkül is kapható, az antihisztaminok csoportjába tartozó allergiaellenes hatású gyógyszert, amivel ideiglenesen enyhíteni lehet a panaszokat. Igaz, ezt az állam nem támogatja, és több ezer forintot hagyhatunk ott a gyógyszertárban, végül is feleslegesen.

Ha ugyanis az allergiát nem kezelik megfelelően, az évről évre egyre rosszabb lesz: egyrészt egyre több mindenre adhatunk allergiás reakciót, keresztallergia alakulhat ki és a tünetek is egyre hevesebben jelentkezhetnek. A vizsgálat viszont nem kerül semmibe, ha meg szeretnénk szabadulni a kínzó tünetektől, egyszerűen fel kell keresni a szakrendelést, időpontot kérni és elvégeztetni a vizsgálatot.

Címkék:
biztosítás, egészség, allergia, egészségügy, penzcentrum,