Nagy változás jön a patikákban: minden beteget érint

Pénzcentrum2017. augusztus 22. 11:10

November elsejétől nagyot változik a világ a patikákban. Új receptfelírási és kiváltási rend lép ugyanis életbe, mely jelenleg tesztelés alatt néhány hazai patikában. Az új rendszerben nem lesz többé szükség papírreceptekre, mivel minden egy számítógépes rendszerben fog történni. Annak a lehetősége is megmarad, hogy más receptjét váltsuk ki, igaz, akkor még szükség lesz egy új fajta igazolásra.

Jelenleg 22 patikában zajlik a tesztüzeme a papír nélküli gyógyszerkiváltásnak - látható az ATV Híradó anyagában. Az új rendszer előnye, hogy nem lehet többet elhagyni a receptet, mivel nem kapunk majd papírt.

Két féle módon lehet majd hozzájutni a gyógyszerekhez: elegendő lesz, ha igazoljuk magunkat a személyinkkel, vagy be tudunk mutatni egy orvos által kiállított felírási igazolást.

A Pénzcentrum megkereste a Kormányzati Ügyfélvonalat azzal a kérdéssel, hogy megszűnik-e annak a lehetősége, hogy valaki más helyett váltsunk ki egy receptet. Az állami tájékoztatási központ munkatársa elmondta, hogy ez a lehetőség nem szűnik meg, ebben az esetben a már említett felírási igazolásra lesz szüksége a gyógyszert kiváltó személynek - továbbra is papír alapon.

A tesztidőszak augusztus közepéig tart, és szeptember elejétől lesz lehetősége azoknak a gyógyszertáraknak is bekapcsolódniuk a rendszerbe, amelyek nem vettek részt a tesztelésben. Az új rendszer november 1-től lép életbe, onnantól szűnnek meg a papír alapú receptek.

Ónodi-Szűcs Zoltán Egészségügyért felelős államtitkár a bejátszásban elmondta, amennyiben két orvos, két egymásnak ellentmondó receptet írna fel egy betegnek, akkor a patikusnak lehetősége lesz ezt jelezni a betegnek és az orvosoknak is - így a rendszernek köszönhetően növekszik a betegek biztonsága.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az új receptfelírási rend mögött álló informatikai megoldás biztonságosabb, mint a banki elektronikus rendszerek, és abban mindenki csak annyi adathoz fér hozzá, amennyihez feltétlenül szükséges. Az új rendszer fejlesztését az Európai Unió támogatta, költsége 7,6 milliárd forint volt - hangzott el a riportban.

Címkék:
biztosítás, biztonság, egészségügy, e-recept, bevezetés, tesztüzem,