Mentőt hívnál? Változások lesznek, lelassulhat az életmentés

Népszava2017. július 31. 09:32

Még idén az egész országban átirányítják a mentők 104-es számát a 112-es Központi Hívásfogadóba.

A rendőrség és a tűzoltóság után a mentőszolgálatnak is csatlakoznia kell az Egységes Segélyhívó Rendszerhez - írja a Lánglovagokra hivatkozva a Népszava. ÍEz azt jelenti, hogy a 104-es szám a továbbiakban a 112-es központban csörög majd és onnan kapcsolják tovább a bejelentőt a mentőkhöz, melynek mentésirányítói saját protokoll alapján kérdezik ki a segélyhívót.

 Amennyiben kizárólag egészségügyi panasz a bejelentés tárgya, az alapadatok rögzítését követően az elektronikus adatlap továbbítása történik meg, ezt követően kapcsolják csak át az élőhangot, és kezdődik a mentők saját kikérdezése - közölte a Belügyminisztérium (BM). Vagyis bonyolódik a rendszer, egy-egy segélyhívásnál kétszer is kikérdezik majd a bejelentőt. 

A 104-es telefonszámot jelenleg a területileg illetékes állomáson egy helyismerettel rendelkező képzett mentésirányító kezeli. A 112-es szám viszont Miskolcon vagy Szombathelyen cseng ki, ott van az ország két segélyhívó központja. A BM tájékoztatása szerint a 104-es segélyhívószám átirányítása az idei évben valamennyi régióban - elsőként az észak-magyarországiban, utolsóként a közép-magyarországiban - megtörténik.

 

Címkék:
biztosítás, egészség, segélyhívás, mentőszolgálat, penzcentrum, mentő, tűzoltóság,