Végre egy magyar siker valamiben, ami tényleg számít

Pénzcentrum2017. július 19. 21:00

Az Európai Bizottság forgalomba hozatali engedélyt adott ki egy magyar gyógyszerzgyár új antipszichotikumára, a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó Reagilara vonatkozóan. Ez a döntés az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) által 2017. május 19-én kiadott pozitív vélemény elfogadását követően született meg és az Európai Unió összes tagállamára érvényes.

A skizofrénia indikációra vonatkozó európai törzskönyvezési kérelem három, pozitív eredményű, több mint 1.800 beteg bevonásával folytatott, rövid-távú, placebo- és részben aktív-kontrollált klinikai vizsgálat és egy hosszú távú klinikai vizsgálat eredményeit tartalmazza. Pozitív eredménnyel záruló klinikai vizsgálatot folytattak le olyan skizofrén betegek körében is, akik predomináns negatív tüneteket mutattak - írja közleményében a Richter Gedeon Nyrt.

A készítmény árával kapcsolatban a Pénzcentrum megkereste Beke Zsuzsannát, a gyógyszergyár PR és Kormányzati Kapcsolatok vezetőjét. A szakember elmondta, hogy az ilyen gyógyszereket ártámogatással szokták forgalomba hozni, a nemzeti biztosítókkal (hazánkban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel) pedig csak a törzskönyvezés után kezdődhetnek meg az ártárgyalások. A törzskönyvezés most megtörtént, a készítmény hazai forgalomba hozatala pedig 2018-ban vagy 2019-ben várható.

Ez az engedély tovább erősíti az elkötelezettségünket, hogy javítsuk azon betegek életminőségét, akik ebben a súlyos mentális betegségben szenvednek

-írja a cég közleményében Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

Címkék:
biztosítás, gyógyszer, egészségügy, gyár, eu, siker, richter, törzskönyv, richter gedeon gyógyszergyár, törzskönyvezés,